Tako Rietveld wordt kindercorrespondent

Tako Rietveld wordt kindercorrespondent

NOS-verslaggever Tako Rietveld vertrekt per 1 januari bij het Jeugdjournaal om ‘s werelds eerste kindercorrespondent te worden.”Het wereldnieuws gaat vaak over kinderen, bijvoorbeeld in Gaza, Syrië, Nigeria of de landen waar ebola heerst. Toch komen de kinderen zelden aan het woord. Verslaggevers en correspondenten hebben geen tijd en kinderen interviewen is een vak apart”, zegt hij.

“Het interviewen van kinderen is vaak een ramp. Hoe gaat het met je? ‘Goed.’ Wat vind je ervan om hier te zijn? ‘Leuk.’ Door het stellen van de juiste vragen, met een beetje geduld en vooral oprechte interesse spreken kinderen vaak openhartig, verrassend en ontroerend.” 

Rietveld reisde als verslaggever bij het Jeugdjournaal meer dan tien jaar de wereld over. Hij sprak met kinderen in ramp- en conflictgebieden of die op een andere manier bij nieuws betrokken waren. “Tot nu toe vertellen hulpverleners, politici of deskundigen meestal hoe het met kinderen gaat. Met een beetje geduld en inspanning kunnen kinderen dat zelf veel beter vertellen”, zegt Rietveld.

Rietveld hoopt zijn reportages aan jeugdjournaals wereldwijd te verkopen, maar ook aan nieuwsprogramma’s voor volwassenen. Daarnaast wil hij cursussen, lezingen en presentaties over het interviewen van kinderen geven.

 
Deel dit artikel