Teletekst na 40 jaar nog springlevend

Teletekst na 40 jaar nog springlevend

NOS Teletekst bestaat op 1 april veertig jaar. Het nieuwsmedium werd door de NOS opgezet naar het voorbeeld van de BBC en op 1 april 1980 gaf toenmalig wereldkampioen schaken Max Euwe in de aula van de Vrije Universiteit in Amsterdam het startschot. Op die dag hadden zo’n 2000 mensen een televisietoestel dat geschikt was voor Teletekst. Na een uur ging de eerste uitzending uit de lucht.
 
Begin jaren tachtig werd een filmpje gemaakt om het nieuwe medium onder de aandacht te brengen:  klik op deze link:   https://www.youtube.com/watch?v=R6yQFydzGOM&t=18
 
In de jaren daarna groeide het aantal Nederlanders met een Teletekst-tv gestaag en vanaf 1990 bleef Teletekst 24 uur per dag oproepbaar. Tot die tijd was het TT-signaal vanaf de laatste tv-uitzending tot 09.00 uur ‘s morgens uit de lucht. Behalve de laatste nieuws- en sportberichten bood het medium ook plaats aan allerlei externe informatieleveranciers, zoals de NS, Schiphol en de Amsterdamse beurs. Ook alle omroepverenigingen hadden een vaste plek op Teletekst, voor nieuws uit hun actualiteitenrubrieken en informatie voor hun leden.
 
De opkomst van internet en de toename van online-nieuwsaanbieders werd aanvankelijk gezien als het begin van het einde voor Teletekst, maar uit een onderzoek in 2010, bij de dertigste verjaardag, bleek het inmiddels ‘ouderwetse’ medium nog steeds een kijkcijferkanon. Dat jaar maakten maar liefst elf miljoen Nederlanders van 15 jaar en ouder geregeld gebruik van NOS Teletekst, wat neerkomt op 81% van de bevolking. Als sterkste punten kwamen net als bij eerdere onderzoeken opnieuw de snelheid en betrouwbaarheid van het medium naar boven. 
 
Nu, inmiddels veertig jaar na de introductie, heeft Teletekst nog steeds een grote schare gebruikers. Ook in de jaren ná 2010 werd er geregeld onderzoek naar Teletekst gedaan. Zo zagen we in 2014 dat het bereik van Teletekst op televisie licht daalde, terwijl Teletekst via de speciale app op de smartphone groeide. Het bereik op de smartphone is de laatste jaren stabiel gebleken. Momenteel bedienen we dagelijks via de app circa 600.000 gebruikers. Om te achterhalen hoe ons publiek anno nu met Teletekst omgaat is er onlangs een kwalitatief onderzoek uitgevoerd. De resultaten van dit kwalitatieve onderzoek worden binnenkort getoetst in een kwantitatief onderzoek. Als dat afgerond is hebben we ook zicht op de cijfers van Teletekst op televisie en daarmee weten we hoe we staan t.o.v. de 81% van 2010.
 
Viering 40 jaar Teletekst
De plannen die er zijn gemaakt om het veertigjarige jubileum van Teletekst te vieren, zijn vanwege het coronavirus uitgesteld. Teletekst is gelukkig het hele jaar veertig, vandaar dat we het gepaster vinden het jubileum op een later moment samen met elkaar en de gebruikers te vieren. 
 
De waardering bij de kijkers is vandaag de dag  in elk geval nog onverminderd groot, getuige deze recente reactie.
Deel dit artikel