Test met persoonlijke aanbevelingen op NOS.nl

Test met persoonlijke aanbevelingen op NOS.nl

door: Tom van den Broek, productmanager NOS Digitale Media

We publiceren op NOS.nl iedere dag veel nieuws- en sportverhalen. Niet alle verhalen zijn voor iedereen even interessant. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld meer geïnteresseerd in politiek nieuws, anderen hebben een voorkeur voor sport. Daarom zijn we, in samenwerking met de NPO, een test gestart om ons brede nieuwsaanbod beter aan te laten sluiten bij de persoonlijke behoeften van onze gebruikers. Gisteren zijn we op nos.nl een test begonnen met recommenders, persoonlijke aanbevelingen bij een artikel. Graag leggen we kort de doelen en achtergrond uit.

In dit experiment gebruiken we meetgegevens om persoonlijke aanbevelingen te doen bij een nieuws- of sportverhaal. De technologie die we hiervoor gebruiken, combineert de informatie van het artikel zelf, de weergave en het gebruik, om onderaan het nieuwsverhaal suggesties te doen voor andere artikelen.

We hanteren hierbij de volgende uitgangspunten:

  • De redactie bepaalt te allen tijde het grote nieuws. Persoonlijke aanbevelingen zijn een aanvulling hierop om aan te sluiten bij de persoonlijke voorkeuren van een gebruiker.
  • De data waarop wij aanbevelingen baseren, zijn niet ter herleiden tot persoonlijke gegevens.
  • We blijven de nieuws- en sportverhalen maken zoals we dat nu doen. Persoonlijke aanbevelingen hebben geen invloed op het journalistieke proces.
  • We zorgen er verder voor dat het aanbod aanbevelingen gevarieerd is (niet van slechts een specifiek thema zoals: alleen economisch nieuws, of alleen sport)

Dit eerste experiment vindt plaats onder een kleine groep bezoekers op de artikelpagina van nos.nl. Sinds deze week krijgen sommige bezoekers op de artikelpagina zes persoonlijke aanbevelingen te zien. Ze krijgen deze in plaats van de suggesties voor de zes artikelen die nu aan iedereen worden aangeboden. Het gaat om vijf procent van de bezoekers van de site.

Aan de hand van de testresultaten willen we erachter komen of we het publiek via persoonlijke aanbevelingen kunnen helpen om die verhalen te vinden die bij ze passen.

Als je geen gebruik wilt maken van de persoonlijke aanbevelingen dan kun je dit uitzetten.

Ga naar de cookie-instellingen in je browser, vink ‘Aanbevelingen’ uit, en kies voor ‘Opslaan’. Je ontvangt nu geen persoonlijke aanbevelingen meer. 

Deel dit artikel