Thomas Erdbrink krijgt Spaanprijs 2015

Thomas Erdbrink krijgt Spaanprijs 2015

NOS-correspondent Thomas Erdbrink heeft de Spaanprijs 2015 gekregen. De prijs wordt elke twee jaar toegekend aan iemand die op opmerkelijke wijze een artistieke of publicitaire bijdrage aan het bijbelse, geestelijke of kerkelijke leven in Nederland heeft geleverd. Met de keus voor Erbrink, die vanuit Teheran werkt, wil de jury aangeven dat de beeldvorming over religie “geen binnendijks gegeven” meer is. “Wat er in het buitenland gebeurt bepaalt het geestelijk leven en het levensbeschouwelijk klimaat in Nederland. Erdbrink maakte de VPRO-serie ‘Onze man in Teheran’.

De jury koos voor Erdbrink “omdat hij door zijn houding, professionele instelling en werkwijze voor een groot publiek een genuanceerd beeld schetst over samenleving die doorgaans als ‘as van het kwaad’ wordt weggezet”. Aan de prijs is een geldbedrag van 2500 euro verbonden. 

De prijs is vernoemd naar de Nederlandse protestantse journalist en verzetsstrijder Johannes Baptista Thomas Spaan (1900 – 1969). Hij richtte onder meer het weekblad Hervormd Nederland op.

Deel dit artikel