Turkije blokkeert NOS.nl

Turkije blokkeert NOS.nl

Turkije blokkeert sinds 19 december de toegang tot NOS.nl. Aanleiding voor de maatregel zijn de beelden op onze website van de moord op de Russische ambassadeur Andrej Karlov in Ankara op die dag. Wie in Turkije naar de nieuwssite van de NOS surft, krijgt een foutmelding op zijn scherm te zien. 

Vrijdag 30 december gaven de Turkse autoriteiten voor het eerst formeel toe dat de website van de NOS in Turkije is geblokkeerd.

De Turkse autoriteiten kondigden na de moord een mediablokkade af. Dit betekent dat media in Turkije niet over de gebeurtenis mogen berichten. Op dat moment had de Turkse publieke omroep TRT de beelden van de aanslag al verspreid via de EBU, de beelduitwisseling van de Europese publieke omroepen.

Toen de beelden direct daarna op NOS.nl te zien waren, namen veel media wereldwijd de video van de NOS over in hun berichtgeving. Ook op sociale media in Turkije zelf ging de NOS-video viral. Kort daarna bleek dat NOS.nl vanuit Turkije niet meer benaderd kon worden. 

Een bron bij het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara heeft de NOS laten weten dat de blokkade van kracht zal blijven totdat de NOS de video van de moord op Karlov van de site haalt.

Hoofdredacteur Marcel Gelauff van de NOS zegt de video niet te zullen verwijderen: “Daar is geen enkele aanleiding voor. De video was een belangrijk nieuwsmoment en die journalistieke afweging verandert niet door de blokkade van onze site en app”. Hij zegt de blokkade zeer te betreuren.

Tweede Kamerleden noemden de Turkse blokkade van NOS.nl censuur en spraken van een ongeoorloofde inmenging door de Turkse overheid in de persvrijheid. Zij willen dat minister Koenders van Buitenlandse Zaken om opheldering vraagt bij de Turkse autoriteiten. Het ministerie zegt dat het bij de Turken bezwaar heeft aangetekend tegen de blokkade.

Ambassadeur Karlov werd op 19 december in Ankara in een galerie doodgeschoten door een 22-jarige Turkse politieagent. Karlov hield op dat moment een toespraak ter ere van de opening van een fototentoonstelling. De dader werd kort na de moord in een schotenwisseling met de politie zelf ook gedood.

 

 

 

 

Deel dit artikel