Twee programma’s gewijd aan 80ste verjaardag prinses Beatrix

Twee programma’s gewijd aan 80ste verjaardag prinses Beatrix

BEATRIX 80: VAN KONINGIN NAAR PRINSES 
Op de dag dat prinses Beatrix haar tachtigste verjaardag viert, stelt de NOS de vraag: hoe is het nu met de prinses, ruim vier jaar nadat ze afstand deed van de troon?

Historicus Geert Mak (die de prinses vele malen heeft ontmoet) en journaliste Jutta Chorus (auteur van het boek Beatrix – dwars door alle weerstand heen) geven hun kijk op Beatrix als vorstin en als prinses. Via interviews uit het archief komt de prinses ook zelf aan het woord.

NOS Beatrix 80
Woensdag 31 januari, 20.33-21.03 uur, NPO 1

WIJ ZIJN 80!
Naar aanleiding van de tachtigste verjaardag van prinses Beatrix blikken enkele bekende leeftijdsgenoten vanaf een unieke locatie terug op hun vormende jaren. Ruwweg de periode tussen hun late pubertijd en vroege volwassenheid. Waarin veel ervaringen voor het eerst bewust worden meegemaakt en waaraan herinneringen het best beklijven. Dat geldt hoogstwaarschijnlijk ook voor prinses Beatrix. Vandaar dat dit programma op lichtvoetige wijze een tijdsbeeld schetst van vooral de jaren 50 en 60, alsook van het leven van de prinses in die cruciale periode. Herman van der Zandt is de gastheer.

Negen bekende Nederlanders die in 2018 tachtig worden – Sjaak Swart, Carry Tefsen, Jan Siebelink, Marco Bakker, Pleuni Touw, Aart Staartjes, Frans Weisz, Wibo van de Linde en Jan Fillekers – halen anekdotes op aan het dagelijks leven en het nieuws uit die jaren. Met vier van hen gaat Herman van der Zandt dieper in op gebeurtenissen in die periode die richting gaven aan hun leven. Dat doen ze op het uit de jaren vijftig stammende stoomschip Rotterdam, dat tijdens zijn ‘maiden voyage’ naar New York een hoge gast aan boord had… de toen 21-jarige prinses Beatrix.

De eerste vrouwelijke journaalpresentator van Nederland, Eugènie Herlaar, neemt de kijker mee naar het nieuws van die tijd. Voor de muziek tekent componist Jeroen Rietbergen.

Wij zijn 80!
Woensdag 31 januari, 21.11-22.06 uur, NPO 1

Deel dit artikel