Twee ‘tegels’ voor Nieuwsuur

Twee ‘tegels’ voor Nieuwsuur

Nieuwsuur heeft bij de uitreiking van De Tegel, de belangrijkste journalistieke prijs van Nederland, twee prijzen in de wacht gesleept. Bas Haan ontving de Tegel in de categorie Nieuws voor zijn verhalen over de onafhankelijkheid van het WODC. Cameraman Dennis Hilgers verdiende de prijs in de categorie Storimans met de treinreportage door de Verenigde Staten, om te horen hoe Amerikanen denken over één jaar president Trump. 

Joost Oranje, hoofdredacteur van Nieuwsuur: “Geweldig werk van Bas en Dennis! Extra leuk en bemoedigend is dat dit prijzen zijn voor twee kernwaarden waar Nieuwsuur voor staat: de vinger achter de macht (het onderzoeksverhaal van Bas over het WODC) en de blik op het buitenland via visueel hoogstaand werk (de camera van Dennis Hilgers in de serie uit de VS over één jaar Trump). Het is fantastisch deze erkenning te krijgen in een tijd waar de journalistiek onder druk staat, maar ook haar noodzaak bewijst. We zetten als redactie met veel trots deze Tegels in onze prijzenkast.”

WODC
In Nieuwsuur toonde Bas Haan aan dat de politiek jarenlang onderzoeken van het WODC (Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum) heeft beïnvloed. Rapporten van het WODC hebben grote invloed op het politieke beleid van Nederland. Het is de tweede keer dat Bas Haan een Tegel in ontvangst neemt.  

Treinreis door de VS: Amerikanen verdeeld over één jaar Trump
Dennis Hilgers reisde voor Nieuwsuur per trein door de Verenigde Staten om te horen hoe Amerikanen denken over één jaar president Trump. Vijfendertighonderd kilometer. Twee dagen en twee nachten in de trein. De passagiers, mensen die voor Trump of Clinton stemden, zitten door elkaar. De serie laat zien dat politiek gevoeliger blijkt te liggen dan ooit.   

De NOS was dit jaar vier keer genomineerd voor een Tegel. Sven Torfinn verdiende in de categorie Storimans een nominatie voor zijn camerawerk in Oeganda en Lagos. In de categorie Interview was het gesprek tussen koning Willem-Alexander en interviewer Wilfried de Jong, een productie van de NOS en RTL, genomineerd.  

Deel dit artikel