Twee tv-uitzendingen en online special over slavernijverleden

Twee tv-uitzendingen en online special over slavernijverleden

Met twee uitzendingen vanuit het Oosterpark in Amsterdam besteedt de NOS aandacht aan de nationale herdenking van het Nederlandse slavernijverleden. Op maandag 1 juli is het precies 156 jaar geleden dat de slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen formeel werd afgeschaft.

’s Middags is er een rechtstreeks verslag van de herdenking zelf, bij het Nationaal Monument Slavernijverleden. Te gast is onder anderen Berget Lewis, die tijdens de herdenking een nummer zal zingen. ’s Avonds vindt de uitzending plaats tegen de achtergrond van het Keti Koti Festival. Presentator Simone Weimans praat dan met conservator en onderzoeker Valika Smulders, die meewerkt aan een tentoonstelling, volgend jaar in het Rijksmuseum, waarin de slavernij centraal staat, en met schrijfster Karin Amatmoekrim. Zij zal een boek schrijven over de geschiedenis van Suriname.

Maandag 1 juli
13.00-14.30 uur, NPO 1
20.25-21.05 uur, NPO 2

ONLINE SPECIAL
Op de dag van de herdenking publiceert de NOS, vergelijkbaar met twee jaar geleden, een online special over slavernij op NOS.nl. Het thema is dit keer het verzet tegen de slavernij, een relatief onbekend element uit de slavernijgeschiedenis. Zo vluchtten in Suriname groepen tot slaaf gemaakte Afrikanen naar de ondoordringbare oerwouden in het binnenland. Daar wisten ze hun vrijheid te bevechten en ontstond de marroncultuur. Op Curaçao leidde een pleidooi voor gelijkheid en vrijheid van de slaaf Tula eind achttiende eeuw tot de grootste slavenopstand van de Nederlandse Antillen. Tula moest dat met de dood bekopen, maar geldt inmiddels als nationale held van Curaçao.

Deze verhalen van moed en verzet zijn ook nu nog van betekenis, vertellen black hair stylist Anoeska Schmidt, die afstamt van de marrons, en Olivier Locadia (rapper Willie Wartaal), wiens voorouders op dezelfde plantage werkten als Tula.

www.nos.nl/slavernijverzet
Vanaf maandag 1 juli

Deel dit artikel