Twee uitzendingen over 50-jarig bestaan poptempel Paradiso

Twee uitzendingen over 50-jarig bestaan poptempel Paradiso

Het internationaal vermaarde Amsterdamse poppodium Paradiso bestaat op 30 maart precies vijftig jaar. Het opende als ‘cosmisch ontspanningscentrum Paradiso’ zijn deuren in 1968, het roerige jaar van de Praagse Lente en de Parijse opstanden.

In het jubileumweekend wijden NOS en NTR twee uitzendingen aan het feestje van de poptempel. In de eerste blikt Winfried Baijens met o.a. Rick de Leeuw van de Tröckener Kecks, saxofoniste Candy Dulfer en media-ondernemer Harry de Winter (bezoeker en organisator van het eerste uur) terug op vijftig jaar popgeschiedenis aan de Weteringschans. Van de hippies tot de punks en van mainstream rock tot hiphop en dance. Ook stelt hij de vraag hoe Paradiso in de afgelopen vijf decennia zo’n instituut heeft kunnen worden en zijn er korte fragmenten te zien van soms roemruchte optredens van The Rolling Stones, Joe Cocker, Aerosmith, de Zangeres zonder Naam, Blondie, The Stranglers, Nirvana, Coldplay, Van Dik Hout en Franz Ferdinand. Verder is er een reportage over Kensington, de band die Paradiso eigenlijk ontgroeid is, maar die er nog steeds graag terugkomt.

In de tweede uitzending staat de muziek centraal met bijna een uur lang opnamen van de beste concerten (o.m. The Rolling Stones, Joe Cocker, Nirvana, Beastie Boys en Elvis Costello) en bijzondere momenten uit de Paradisogeschiedenis.

Paradiso 50 jaar (NOS/NTR)
Zaterdag 31 maart, 20.28-21.53 uur, NPO 2

Paradiso 50 jaar: concert (NOS/NTR)
Zaterdag 31 maart, 22.38-23.24 uur, NPO 2

Deel dit artikel