Twee uitzendingen over operatie Market Garden

Twee uitzendingen over operatie Market Garden

September 1944: Frankrijk was bevrijd en België op een haar na… Om de oorlog zo snel mogelijk te beëindigen was het nu zaak om door te stoten naar het voor de Duitsers cruciale Ruhrgebied. Besloten werd tot Operatie Market Garden, een gedurfde maar riskante combinatie van massale luchtlandingen (operatie Market) en een grondoffensief vanuit België (operatie Garden). Snelheid was geboden. Maar door allerlei tegenslagen was de vaart er al snel uit. De geallieerden wisten nog wel Limburg en een deel van Zuid-Nederland te bevrijden, maar de Slag bij Arnhem was letterlijk een brug te ver. De bevrijding van het westen van Europa zou nog ruim een half jaar duren en Nederland benoorden de rivieren wachtte een hongerwinter.

De NOS besteedt aan deze cruciale operatie twee programma’s:
Op zaterdag 21 september komt de uitzending rechtstreeks vanaf de Ginkelse Heide bij Ede, 75 jaar geleden een van de droppingzones van wat de grootste luchtlandingsoperatie uit de geschiedenis was. Onder de aanwezigen bij de Airborne-herdenking daar zijn veteranen, prinses Beatrix en de Britse prins Charles. Rob Trip praat met historicus Erwin van Loo (Nederlands Instituut voor Militaire Historie) over de betekenis van de luchtlandingen en de Slag om Arnhem. In de uitzending is ruim aandacht voor de paradroppings en de historische vluchten die de herdenking van de luchtlandingen luister bijzetten.

Op zondag 22 september ligt de focus op de Operatie Market Garden als geheel, want in tegenstelling tot wat nogal eens wordt gedacht omvat die veel meer dan de Slag om Arnhem alleen. Er wordt onder meer ingezoomd op de bevrijding van Eindhoven, de befaamde oversteek van de Waal bij Nijmegen door Amerikanen in lichte bootjes (de Waal Crossing) en de gevechten rond de smalle provinciale weg – later bekend als Hell’s Highway – waarover de geallieerde troepenmacht moest opmarcheren en de Slag om Arnhem. Ook is er een overzicht van de vele herdenkingen rond Market Garden, aangevuld met reportages over de bevrijders van toen en de burgers die middenin de strijd terecht kwamen. De presentatie van de uitzending is in handen van Rob Trip.

[Foto: de paradropping boven de Ginkelse Heide waarmee vorig jaar Operatie Market Graden werd herdacht]

75 jaar bevrijding: Market Garden
Zaterdag 21 september
– 10.45-12.30 uur, NPO 1

Zondag 22 september
– 19.22-20.08 uur, NPO 2
– 23.08-23.53 uur, NPO 1

Deel dit artikel