Twee uitzendingen over Veteranendag

Twee uitzendingen over Veteranendag

Op zaterdag 25 juni besteedt de NOS op twee momenten aandacht aan Veteranendag. In de middaguitzending van 12.50 uur tot 14.40 uur is op NPO 2 een live verslag te zien van het door koning Willem-Alexander af te nemen defilé. Verder een samenvatting van de plechtigheid in de Ridderzaal met een toespraak van premier Rutte en de jaarlijkse uitreiking van de medailles op het Binnenhof.

Te gast is generaal b.d. Mart de Kruif, oud-commandant van de NAVO-troepen in Zuid Afghanistan. Met hem praat Astrid Kersseboom over het belang en de toekomst van Veteranendag. Historicus Christ Klep geeft commentaar tijdens het defilé en met hem wordt onder meer de actualiteit van Defensie doorgenomen.

In de uitzending is verder een reportage te zien over een ontmoeting tussen de 15-jarige Somalische vluchtelinge Aisha Mahamed en de Nederlandse vredesmilitair Axel Kuier. Aisha won de schrijfwedstrijd van Veteranendag met een – zoals ze zelf schrijft – “bedankbrief voor alle militairen in Nederland”. Nu staat ze voor het eerst oog in oog met een van de militairen die deelnamen aan de vredesmissie in Somalië.

In de avonduitzending van 18.53 uur volgt een samenvatting van de gebeurtenissen en blikt Astrid Kersseboom met haar gast generaal b.d. Mart de Kruif terug op de twaalfde editie van Veteranendag.

NOS Veteranendag

Zaterdag 25 juni, 12.50-14.40 uur en 18.53-19.20 uur, NPO 2

Deel dit artikel