Uitreiking Militaire Willems-Orde live op NPO 1

Uitreiking Militaire Willems-Orde live op NPO 1

Op 31 augustus reikt koning Willem-Alexander de hoogste dapperheidsonderscheiding, de Militaire Willems-Orde, uit aan majoor-vlieger Roy de Ruiter. De NOS doet er rechtstreeks verslag van; de uitzending wordt gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Ook de militairen die De Ruiter voor de onderscheiding hebben voorgedragen, komen aan het woord.

De koning zelf maakt bekend aan welke bijzondere daden de 36-jarige oud-Apachepiloot zijn onderscheiding te danken heeft. Tot nu toe is alleen naar buiten gebracht dat De Ruiter zijn acties verrichtte tijdens zijn uitzendingen naar de Afghaanse provincie Uruzgan. Nederland was daar tussen 2006 en 2010 verantwoordelijk voor de veiligheid.

De ceremonie waarbij De Ruiter tot ridder wordt geslagen vindt plaats op het Binnenhof in Den Haag. Onder de aanwezigen zijn in ieder geval twee van de drie nog levende ontvangers van de Militaire Willems-Orde: de majoors Marco Kroon en Gijs Tuinman. Ook zij kregen hun onderscheiding voor verrichtingen in Afghanistan.

NOS Uitreiking Militaire Willems-Orde
Vrijdag 31 augustus, 14.47-16.07 uur, NPO 1

Foto: de laatste uitreiking van de Militaire Willems-Orde, aan het Korps Commandotroepen in 2016

Deel dit artikel