Ultraloper Knippenberg in Andere Tijden Sport

Ultraloper Knippenberg in Andere Tijden Sport

Zondag 21 juni vertelt Andere Tijden Sport het ontroerende verhaal van ultra-lange-afstandsloper Jan Knippenberg, de ‘Forrest Gump’ van Texel. Hij bedacht in 1974 om van zijn woonplaats Hoek van Holland in negentien dagen naar Stockholm te rennen. Omgerekend twee marathons per dag. Met een VW-busje en twee begeleiders vertrokken ze begin juli uit Hoek van Holland, de geboorteplaats van Knippenberg. De hele tocht is destijds vastgelegd met een 8 mm-amateurcamera.

Filmmaker Dirk Jan Roeleven werkt al sinds 2003 aan een documentaire over de Knip. Een tijdloze zoektocht naar de oerbeweging, de rust, de stilte en de essentie van het hardlopen. Een queeste naar de voetsporen van een frontrunner, voorloper en wegbepaler die zelf tot zwijgen is gebracht (hij stierf op slechts 47-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker) maar van wie de erfenis – met name voor de hardloopwereld – een enorme bron van inspiratie wás en ís.

Ter nagedachtenis is de Jan Knippenberg Memorial in het leven geroepen. Dat is een hardloopwedstrijd over 125 kilometer van Hoek van Holland naar Den Helder, die eens in de twee jaar wordt gelopen.

Andere Tijden Sport  NOS/VPRO
Jan Knippenberg: Forrest Gump op Texel

21 juni, 22.14-22.46 uur, NPO 1

Deel dit artikel