Vacature: NOS Ombudsman

Vacature: NOS Ombudsman

Wij doen elke dag ons best om te voldoen aan de hoogste journalistieke kwaliteitseisen: betrouwbaarheid, onafhankelijkheid, pluriformiteit…. Juist daarom hebben we behoefte aan iemand die ons doen en laten kritisch en met gezag bekijkt. Die journalistieke kwesties op eigen initiatief of na een klacht uit het publiek onderzoekt en die zijn bevindingen deelt met het publiek, de redacties, de hoofdredacties, de directie en de Commissie van Deskundigen.

Hadden we dan niet al een ombudsman? Ja en nee. De ombudstaak wordt nu niet vervuld door één persoon, maar door de Commissie van Deskundigen: vijf externe experts uit de journalistiek en andere maatschappelijke geledingen. Deze commissie vindt zichzelf echter niet zichtbaar en toegankelijk genoeg. Ook denkt ze dat iemand die wekelijks acht tot zestien uur op of nabij de redactievloer is, veel intensiever de discussie met NOS’ers op verschillende niveaus kan opzoeken. En daardoor sneller kan reageren dan waartoe de commissie nu in staat is.

De NOS-directie deelt deze gedachten en heeft daarom vandaag de vacature geplaatst voor een nieuwe NOS Ombudsman. Wat niet wegneemt dat de directie (getuige ook de ingezonden brief van algemeen directeur Jan de Jong in NRC Handelsblad van 10 oktober 2014) blijft streven naar een ombudsman voor niet alleen de NOS, maar voor de hele publieke omroep.

Lees hier de vacature

Deel dit artikel