Van Zetten neemt afscheid als turncommentator bij de NOS

Van Zetten neemt afscheid als turncommentator bij de NOS

Hans van Zetten (72) neemt per direct afscheid als commentator bij de NOS. Aanleiding voor dat besluit is de ophef die ontstond na publicaties over zijn rol in een turnzaak uit 2011, waarbij ook turnsters van Pro Patria waren betrokken. Van Zetten is erelid van deze Zoetermeerse turnvereniging en bemoeide zich daarom destijds met de kwestie. Uit recente publicaties bleek dat hij zich daarbij ongepast en kwetsend had uitgelaten over de jonge turnsters. Voor de NOS waren die uitlatingen aanleiding om met Van Zetten aan tafel te gaan. In dat gesprek kondigde Van Zetten aan te stoppen als freelance-commentator. In een persoonlijk verklaring hieronder licht Van Zetten dat toe.
 
Maarten Nooter, hoofdredacteur van NOS Sport: “Het is verstandig dat Hans de conclusie trekt om te stoppen en ons niet met deze kwestie te belasten. De gedane uitlatingen passen op geen enkele manier bij alles waar wij als NOS voor staan. De vakkennis van Hans als turncommentator staat volstrekt buiten kijf, maar ons vak gaat ook over geloofwaardigheid. Anno 2020 zitten we nog volop in de onthullingen over misstanden in de turnwereld. Daar moet een NOS-commentator onbevangen en met respect over kunnen spreken en oordelen. En dus is dit een wijs besluit, hoe jammer het ook is dat het na 34 jaar zo afloopt. De NOS is Hans veel dank verschuldigd voor zijn werk bij het kunstrijden, maar vooral het turnen. Zijn vakkennis, zijn karakteristieke stem en zijn legendarisch geworden commentaar (“Hij Staat, ik sta, het is ongekend”) zijn en blijven onderdeel van het collectief geheugen van de Nederlandse sport.”
 
 
Persoonlijke verklaring van Hans van Zetten
“De media hebben mij en de NOS de afgelopen weken aangesproken op een zaak uit 2012. En dan met name over mijn uitlatingen over drie voormalige topturnsters: Verona van der Leur, Suzanne Harmes en Gabrielle Wammes.
 
In navolging van de drie turnsters in 2011, getuigden deze zomer vele andere jonge vrouwen over het grensoverschrijdende trainingsregiem van hun turncoaches. Kleineringen, intimidatie en scheldpartijen vielen hen ten deel. Wat een pijn en verdriet kwam daarin naar buiten. Ik las alles en volgde alle uitzendingen tot en met het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer aan toe. Wekenlang liep ik met buikpijn rond. Mijn turnhart bloedt nog steeds.
 
In het licht van deze actualiteit krijgen mijn oordelende uitlatingen uit 2012 nog meer lading. In retrospectief vind ik de zinnen hard en mogelijk kwetsend, en sowieso niet passend voor waar ik als oud-coach en bondscoach voor sta: heb altijd respect voor de turnsport, sporters en jury. Daarom richt ik mij allereerst tot Verona van der Leur, Suzanne Harmes en Gabrielle Wammes. Ik heb jullie geweldige turnprestaties jarenlang op TV met veel passie van duiding voorzien. Miljoenen kijkers genoten mee. En dan verdienen jullie het zeker niet dat ik mij zo laatdunkend heb uitgelaten over jullie getuigenissen eind 2011. Voor die beschreven uitlatingen bied ik mijn oprechte verontschuldigingen aan.
 
Dan mijn rol bij de NOS. Want hoewel ik in deze zaak nadrukkelijk als privépersoon en erelid van Pro Patria heb gehandeld, raakt dit ook de NOS. Ook dat vind ik pijnlijk, want het gaat om uitlatingen waarvoor alleen ik verantwoordelijk ben. Decennialang mocht ik de turnstem zijn bij vele NK’s, EK’s, WK’s en Olympische Spelen. Rio 2016 zou na 30 jaar voor de NOS mijn laatste evenement zijn, had ik intern aangekondigd. Op verzoek van Hoofd Sport, Maarten Nooter, ging ik nog door richting Tokio 2020. Helaas is er dit jaar geen enkele turnwedstrijd op TV en zijn de Spelen verplaatst naar 2021. Een goed moment om mijn beschikbaarheid per direct te beëindigen en vrij baan te geven aan een nieuwe turncommentator”.
Deel dit artikel