De meeste programma’s die NOS Evenementen in 2015 heeft gemaakt stonden in het teken van ’70 Jaar Bevrijding’.
Uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat Nederlanders zich het meest één voelen tijdens een herdenking van de Tweede Wereldoorlog. De afgelopen jaren is het aantal Nederlanders dat naar de twee minuten stilte om 20.00 uur op 4 mei kijkt, gestaag gegroeid. Op dat tijdstip keken afgelopen jaar meer dan vijf miljoen mensen naar de rechtstreekse NOS-uitzending vanaf de Dam in Amsterdam.
Bestuurder van de NPO Henk Hagoort zei in zijn Nieuwjaarstoespraak op 18 januari 2016: “De NPO wil de Nederlandse cultuur en identiteit uitdragen in een wereld die steeds internationaler wordt.”
Bovenstaande algemene uitgangspunten vormden de belangrijkste redenen voor NOS Evenementen om in 2015 veel aandacht te besteden aan de herdenking en viering van 70 jaar bevrijding van Nederland. De start van die reeks uitzendingen was in juni 2014 bij de herdenking van D-Day op de stranden van Normandië en eindigde op 15 augustus 2015 met de herdenking van de bevrijding van Indië.
Naast de live-registraties van de vele plechtigheden, hebben we ook een aantal uitzendingen gemaakt zonder ceremonies; zoals een avond over de Hongerwinter en een uitzending over Bevrijdingsdag, die we als een soort nieuwsuitzending hebben gereconstrueerd.
Programmatisch waren er steeds drie uitgangspunten:
– Het live uitzenden van de herdenkingen.
– Het toevoegen van verhalen, reportages, reconstructies, etc.
– Het ‘doorgeven’ aan een jonge generatie.
[Hoofdredactie NOS Evenementen]
In de bijlage hieronder vindt u een overzicht van programma’s die NOS Evenementen in het kader van 70 Jaar Bevrijding heeft uitgezonden. Opvallend zijn de hoge waarderingscijfers.