Vervalt: Bekendmaking 100 meest aansprekende WOII-foto’s

Vervalt: Bekendmaking 100 meest aansprekende WOII-foto’s

Door de corona-uitbraak is een groot aantal publieksevenementen afgelast. Daaronder zijn ook evenementen rond het thema 75 jaar bevrijding, waar de NOS (rechtstreeks) verslag van zou doen. De afgelastingen hebben derhalve gevolgen voor de programmering.

Op maandag 30 maart eindigt de zoektocht naar de honderd meest tot de verbeelding sprekende foto’s van de Tweede Wereldoorlog. Vanuit de Tweede Kamer in Den Haag brengt de NOS de opening van de tentoonstelling van die honderd foto’s in beeld: ’s middags in een rechtstreekse uitzending; ’s avonds krijgen de hoogtepunten een extra dimensie doordat de verhalen achter de foto’s worden verteld. De presentatie is in handen van Herman van der Zandt.

In het kader van 75 jaar bevrijding is afgelopen november een oproep gedaan om foto’s in te sturen die een treffend beeld geven van de oorlogsjaren 1940-45, niet alleen in Nederland, maar ook in Nederlands-Indië, Suriname en de Antillen. Dat konden professionele foto’s zijn, maar ook foto’s uit privébezit. Op 15 januari zijn tijdens provinciale bijeenkomsten telkens vijftig foto’s gepresenteerd. Het aanwezige publiek maakte daaruit een selectie voor inzending naar de landelijke ronde. Een burgerjury, onder leiding van Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib, heeft daar de honderd beste foto’s uitgekozen voor een nationale tentoonstelling in het gebouw van de Tweede Kamer.

75 jaar Bevrijding: De oorlog in 100 foto’s
Maandag 30 maart
14.00-15.10 uur, NPO 1: deze uitzending vervalt.
20.25-21.05 uur, NPO 2: deze uitzending vervalt. Nieuwe datum: 4 mei.

Deel dit artikel