Viering 350 jaar Korps Mariniers bij de NOS

Viering 350 jaar Korps Mariniers bij de NOS

Het Korps Mariniers bestaat op 10 december 350 jaar en is daarmee één van de oudste marinierskorpsen ter wereld. De NOS doet verslag van het feestelijke defilé in Rotterdam, in aanwezigheid van koning Willem-Alexander. Ook zijn beelden te zien van het Korps Mariniers in actie, toen en nu. NOS-presentator Astrid Kersseboom praat met militair historicus Christ Klep. Jonge en oude mariniers vertellen waarom zij zich herkennen in de uitspraak ‘eens een marinier, altijd een marinier’.

Na een korte plechtigheid voor het Rotterdamse stadhuis met toespraken van de commandant van het Korps Mariniers en minister Hennis van Defensie start het defilé van zo’n 2000 (oud-) mariniers. Behalve de koning zijn ook 500 mariniersveteranen uitgenodigd om het defilé op de Coolsingel bij te wonen. Er zijn hedendaagse en historische voertuigen te zien, en er lopen mariniers mee in uiteenlopende speciale uniformen. De muzikale omlijsting van ceremonie en het defilé is in handen van de eveneens jubilerende Marinierskapel der Koninklijke Marine, de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers en de Britse ‘Band of Her Majesty’s Royal Marines’. Het programma wordt afgesloten met een luchtdefilé, ondersteund door de Koninklijke Luchtmacht.

Het Korps Mariniers ontstond in december 1665, toen de Staten van Holland op initiatief van raadspensionaris Johan de Witt en luitenant-admiraal Michiel de Ruyter besloten om een regiment zeesoldaten toe te voegen aan alle oorlogsschepen van de marine.

NOS 350 jaar Korps Mariniers
Zaterdag 12 december 2015
11.10 – 12.25 uur, NPO 1
Presentatie: Astrid Kersseboom

 

 

 

Deel dit artikel