Vijf jaar koning Willem-Alexander in twee uitzendingen

Vijf jaar koning Willem-Alexander in twee uitzendingen

Eind april staat de NOS met twee uitzendingen stil bij het feit dat het op 30 april precies vijf jaar geleden is dat Nederland in het teken stond van de troonswisseling. Na 33 jaar als staatshoofd deed koningin Beatrix afstand van de troon ten gunste van haar zoon Willem-Alexander.

Aan de vooravond van 30 april blikt Dionne Stax terug op de grote en vooral ook de kleine gebeurtenissen van die dag. Zij doet dat met mensen die toen een bijzondere functie hadden, zoals astronaut André Kuipers (koning der wapenen), wetenschapper Robbert Dijkgraaf en dressuuramazone Ankie van Grunsven (herauten van wapenen), DJ Armin van Buuren en de schipper van de boot die met de kersverse koning en zijn gezin over het IJ voer. Ook Astrid Kersseboom en Kysia Hekster, die er namens de NOS bij waren, en historicus Herman Pleij komen aan het woord. En omdat vijf jaar geldt als een houten jubileum, is te zien hoe de Hilversumse kunstenaar Diederick Kraaijeveld een houten kunstwerk maakt met de inhuldiging als inspiratiebron.
 
Op de lustrumdag zelf komen de hoogtepunten van de grootste NOS-productie van dit millennium nog eens voorbij. Toen achttien uur live-televisie, voor het eerst in Full HD, nu samengebald in een klein uur.
 
NOS 5 jaar koning Willem-Alexander
Zondag 29 april, 21.00-22.00 uur, NPO 1
 
NOS De inhuldiging van Willem-Alexander
Maandag 30 april, 17.09-17.55 uur, NPO 1
Deel dit artikel