Voortaan Jos B.

Voortaan Jos B.

De arrestatie in Spanje van de verdachte in de zaak-Nicky Verstappen is aanleiding voor ons om de volledige naam en beeltenis van de verdachte niet langer te gebruiken in onze uitzendingen en berichtgeving. Sinds vanmorgen noemen we de verdachte Jos B. en maken we hem in beeld onherkenbaar.

Daarmee volgen we ons gebruikelijke uitgangspunt: we beschermen de privacy van verdachten van een strafbaar feit en van mensen die zijn veroordeeld. Tenzij er redenen zijn om dat niet te doen. In een eerdere uitleg onder Journalistieke Verantwoording beschreven we wat die uitzonderingen kunnen zijn.

Vorige week besloten we de volledige naam en beeltenis van Jos B. te gaan gebruiken, nadat de politie daar tijdens een persconferentie die we live uitzonden openlijk over sprak en zijn foto groot in beeld kwam. In de uren en dagen daarna viel er niet zoveel privacy van Jos B. meer te beschermen, was onze afweging.

Nu Jos B. is aangehouden, hebben we besloten dat zijn privacy weer zwaarder moet wegen dan de nieuwswaarde die tijdens de persconferentie van de politie ontstond. Daar komt bij dat de zaak-Nicky Verstappen de komende maanden en misschien wel jaren in het nieuws zal komen. Hem onherkenbaar maken vanaf zijn arrestatie is dan het meest logische moment.

Zeker, het voelt als niet consequent om hem nu Jos B. te gaan noemen; dat zijn we ons bewust. Maar we zien geen redenen meer om hem nu anders te behandelen dan andere verdachten van een strafbaar feit. De afgelopen dagen kozen we in deze zaak de uitzondering, vanaf nu geldt weer de gebruikelijke aanpak.

Marcel Gelauff
Hoofdredacteur NOS Nieuws

Deel dit artikel