Vooruitblik derde kwartaal 2019

Vooruitblik derde kwartaal 2019

Het derde kwartaal staat wat de NOS betreft voor een groot deel in het teken van 75 jaar Bevrijding. Ook staat er weer een Sportzomer voor de deur. Hieronder een selectie van de meest in het oog springende programma’s (titels en uitzendtijden onder voorbehoud):

HERDENKING SLAVERNIJVERLEDEN
Met twee uitzendingen vanuit het Oosterpark in Amsterdam besteedt de NOS op maandag 1 juli aandacht aan de nationale herdenking van het Nederlandse slavernijverleden. ’s Middags is er een rechtstreeks verslag van de herdenking zelf, bij het Nationaal Monument Slavernijverleden. ‘s Avonds staat het Keti Koti Festival centraal. De presentatie is in handen van Simone Weimans
Maandag 1 juli
13.00-14.30 uur, NPO 1
20.25-21.05 uur, NPO 2

DE TOUR VOLG JE BIJ DE NOS
Al vijftig jaar (sinds 1969) zijn de NOS en de Tour de France aan elkaar verbonden. Ook dit jaar verslaat NOS Sport rechtstreeks en via alle platforms het grootste wielerevenement ter wereld. Alle etappes zijn rechtstreeks te volgen via NPO 1, NOS.nl, de NOS-app en NPO Radio 1. Én, iedere avond vanaf een andere karakteristieke locatie in Frankrijk: De Avondetappe met Dione de Graaff en Herman van der Zandt.
NOS Tour de France
Zaterdag 6 tot en met zondag 28 juli

FINALES WIMBLEDON LIVE BIJ DE NOS
De apotheose van het Britse grandslamtoernooi is van vrijdag 12 tot zondag 14 juli te volgen op televisie, NPO 1, NPO Radio 1 en NOS.nl. De halve finales en finales worden voorzien van deskundig commentaar van tennisexperts Marcella Mesker, Mark Brasser en Jan Roelfs.
NOS Tennis: Wimbledon
Vrijdag 12 tot en met zondag 14 juli

HET JAAR 1969
Programma waarin 1969, het jaar van de maanlanding en het eind van de opmerkelijke jaren 60, centraal staat. Herman van der Zandt praat in een bruine kroeg met een groot aantal bekende Nederlanders voor wie 1969 een kanteljaar was. Zoals George Baker (componeerde zijn hit Little Green Bag in 1969), Lenny Kuhr (won het Songfestival in ’69), Mini & Maxi (begonnen als duo in ’69) en Koos Postema (eerste uitzending van zijn baanbrekende programma Een Groot Uur U). Met zijn gasten doet Herman van der Zandt een pubquiz over 1969 en er zijn reportages.
Dinsdag 16 juli, 21.10-22.06 uur, NPO 1

WK ZWEMMEN
Van 12 van 28 juli worden voor de 18e keer de wereldkampioenschappen zwemmen georganiseerd. Locatie: Gwangju, Zuid-Korea. De NOS is er in de finaleweek dagelijks vanaf 13.00 uur bij op NPO1 en NPO 2. De presentatie is in handen van Henry Schut. Met analyticus Johan Kenkhuis.
NOS Sport: WK Zwemmen
Zondag 21 tot en met zondag 28 juli

EREDIVISIE
Op vrijdag 2 augustus start het voetbalseizoen 2019/2020 in de Eredivisie. En als de bal rolt in de eredivisie, is de NOS erbij. Met alle samenvattingen. Zondag traditioneel ‘met het bord op schoot’ en zaterdag en vrijdag later op de avond. Het laatste woord in het voetbalweekend valt in NOS Studio Voetbal.
NOS Eredivisie
Vanaf vrijdag 2 augustus

OKT VOLLEYBAL 
In het Italiaanse Catania vindt in het eerste weekend van augustus het olympisch kwalificatietoernooi volleybal (vrouwen) plaats. Het Nederlands team neemt het hier op tegen tegen Italië, België en Kenia. Het Nederlandse volleybalteam mannen neemt het een week later in Ahoy Rotterdam op tegen Zuid-Korea, België en de VS. De winnaar plaatst zich voor de Spelen van 2020 in Tokyo.
De NOS besteedt in haar uitzendingen ruim aandacht aan de olympisch kwalificatietoernooien. Met livestreams via NOS.nl, ruime samenvattingen in de NOS Studio Sport-uitzendingen en de live-verslag van wedstrijden van Oranje.
NOS OKT Volleybal
Vrijdag 2 tot en met zondag 4 augustus (vrouwen)
Vrijdag 9 tot en met zondag 11 augustus (mannen)

EK WIELRENNEN IN ALKMAAR
De Europese kampioenschappen wielrennen vinden komende zomer plaats in Alkmaar. Van 7 tot en met 11 augustus strijken de beste Europese renners in de Kaasstad neer. De NOS is er in het weekend live bij, met verslag van de mannen- en vrouwenkoers.
NOS EK Wielrennen
Woensdag 7 tot en met zondag 11 augustus

EK HOCKEY LIVE BIJ DE NOS
Het Nederlands mannen- en vrouwenhockeyteam verdedigen in augustus hun titel tijdens het Europees kampioenschap. Beiden EK’s vinden van 16 tot en met 25 augustus in Antwerpen plaats. De NOS is erbij, met een live-verslag van alle wedstrijden van Oranje op televisie, op NOS.nl en de app. Op de radio wordt er geflitst in de programmering.
NOS hockey
Vrijdag 16 tot en met zondag 25 augustus

VEEL VUELTA BIJ DE NOS
De 74e editie van de Vuelta start op zaterdag 24 augustus aan de Costa Blanca en finisht op 15 september in Madrid. De laatste grote ronde van 2019 heeft acht aankomsten bergop in petto. De NOS is er drie weken lang dagelijks bij; live in het weekend en doordeweeks met een ruime samenvatting.
NOS Vuelta
Zaterdag 24 augustus tot en met zondag 15 september

75 JAAR BEVRIJDING – SLAG OM DE SCHELDE
Rechtstreeks verslag van het begin van de viering van 75 jaar Bevrijding van Nederland. Dat gebeurt in Terneuzen, waar dan de Slag om de Schelde wordt herdacht. De openingshandeling wordt verricht door koning Willem-Alexander, in aanwezigheid van premier Rutte. Met aandacht voor veteranen die Nederland hebben bevrijd en een verslag van de vlootschouw van marineschepen.
’s Avonds komen de hoogtepunten van de viering nog eens voorbij. Beide programma’s worden gepresenteerd door Herman van der Zandt.
Zaterdag 31 augustus
14.45-16.00 uur, NPO 1
19.03-19.50 uur, NPO 1

HET GEHEIME OORLOGSDAGBOEK VAN RIET HOOGLAND
Ter gelegenheid van de opening van herinneringscentrum en oorlogsmonument het Oranjehotel, op vrijdag 12 april, zendt de NOS een documentaire uit over Riet Hoogland. Zij zat aan het begin van de oorlog een half jaar in het Oranjehotel, omdat ze een anti-Duits gedichtje had verspreid. Nog in de oorlog zette ze haar ervaringen in de gevangenis op papier, wat een uniek inzicht geeft in het reilen en zeilen binnen de gevangenismuren.
Donderdag 5 september
20.25-21.15 uur, NPO 2

OPENING ORANJE HOTEL
Live verslag van de opening van herinneringscentrum en oorlogsmonument het Oranjehotel, de geuzennaam van wat officieel Deutsches Polizeigefängnis Scheveningen heette. Tussen 1940 en 1945 zaten er meer dan 25.000 politieke gevangenen vast, voornamelijk verzetsmensen, maar ook zeker 2000 joodse mensen. Voorafgaand aan de opening zijn reportages te zien met enkele oud-gevangenen. Presentatie: Annechien Steenhuizen.
Vrijdag 6 september
14.30-16.10 uur, NPO 1

EK VOLLEYBAL (mannen en vrouwen)
De NOS besteedt ruim aandacht aan het Europees kampioenschap volleybal voor vrouwen én mannen. Het Europees kampioenschap volleybal voor vrouwen vindt van 23 augustus tot 8 september plaats in Hongarije, Polen, Tsjechië en Turkije. Het EK volleybal mannen (12 t/m 29 september) wordt onder meer in Nederland georganiseerd en speelt zich af in Rotterdam, Amsterdam en Apeldoorn. 
Met livestreams via NOS.nl, ruime samenvattingen in de NOS Studio Sport-uitzendingen en de live-verslag van wedstrijden van Oranje besteed de NOS ruim aandacht aan de EK’s.
NOS EK volleybal
Vrijdag 23 augustus tot en met zondag 8 september (vrouwen)
Donderdag 12 tot en met zondag 29 september (mannen)

75 JAAR BEVRIJDING – LIMBURG
Op 12 september 1944 eindigde de Tweede Wereldoorlog in het eerste stukje Nederland. De Amerikanen bevrijdden toen het dorp Mesch in Limburg. Twee dagen later werd Maastricht verlost  van het Duitse juk. Winfried Baijens doet ’s middags rechtstreeks verslag vanaf de Maastrichtse Markt verslag van de feestelijkheden. Ook ontvangt hij gasten en zijn er reportages te zien, onder andere van de bevrijdingsfeesten in andere Limburgse plaatsen. In de avonduitzending komen de hoofdpunten aan bod.
Zaterdag 14 september
Middag, NPO 1 [tijdstip nog niet bepaald]
21.07-21.53 uur, NPO 2

NOS BEVRIJDINGSJOURNAAL SEPTEMBER 1944
Voor de tweede keer presenteert Herman van der Zandt een serie Bevrijdingsjournaals, met het nieuws van 75 jaar geleden, gebracht met de technieken en kennis van nu. Dit keer draait het om de gebeurtenissen rond Operation Market Garden, de geallieerde poging om een snelle doortocht te forceren naar het Ruhrgebied. Omdat de laatste brug over de grote rivieren, die bij Arnhem, niet kon worden veroverd, mislukte de operatie en daarmee ook de bevrijding van het noorden en westen van Nederland. Waardoor die gebieden eerst nog de hongerwinter moesten doorstaan.
Dinsdag 17 t/m donderdag 26 september
20.25-20.33 uur, NPO 1 (aansluitend aan het NOS Journaal van 20.00 uur)

WK WIELRENNEN OP DE WEG
Van zondag 22 september tot 29 september is er in Yorkshire tijd voor het WK wielrennen op de weg. De NOS is erbij, met live-verslag van de wegkoers en de tijdrit.
NOS Wielrennen
Zondag 22 september tot en met zondag 29 september

75 JAAR BEVRIJDING – MARKET GARDEN
Rechtstreeks verslag van de herdenking van de grootste militaire operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog: operatie Market Garden. De middaguitzending komt vanaf de Airborne begraafplaats Oosterbeek, waar ruim 1750 geallieerde militairen liggen die zijn gesneuveld bij de Slag om Arnhem. Met reportages en gesprekken met veteranen. In de avonduitzending komen de hoogtepunten aan bod.
Zondag 22 september
Middag, NPO 1 [tijdstip nog niet bepaald]
19.24-20.10 uur, NPO 2

Deel dit artikel