Vredesconcert Versailles

Vredesconcert Versailles

Zondag zendt de NOS een muzikaal herdenkingsprogramma uit ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Met het Verdrag van Versailles werd officieel een einde gemaakt aan vier jaar van bloedige oorlogvoering. Op die historische plek bij Parijs gaf de Wiener Philharmoniker op 11 november een speciaal vredesconcert, met toepasselijke muziekstukken.
 
Onder leiding van dirigent Franz Welser-Möst wordt vertolkt hoe de grote componisten het thema vrede behandelden in hun werk, van de Verlichting tot in de moderne tijd. Zo wordt onder andere het concert van Ravel voor linkshandigen gespeeld, speciaal geschreven voor een Poolse pianist die in de oorlog zijn rechterarm was kwijtgeraakt. Ook op het programma: Die Zauberflöte van Mozart, de Dodenmars uit Wagners Götterdämmerung en het Agnus Deï uit de Missa Solemnis van Beethoven.  
 
Het concert is tot stand gekomen in samenwerking met de Franse en Duitse publieke omroepen France Télévisions and Zweites Deutsches Fernsehen (ZDF)
 
zondag 18 november
Versailles concert voor de vrede, 07.52-09.23 uur, NPO 1
 
 
 
Deel dit artikel