Ook over het Jaaroverzicht van de NOS komen soms vragen binnen. Dit jaar was geen uitzondering. Zo wilden diverse kijkers weten waarom we het nodig vonden om enkele thema’s in het programma op locatie op te nemen. Op verre locatie in dit geval. Eindredacteur Martijn van Beek legt een en ander uit:
“Natuurlijk zijn we ons er terdege van bewust dat de keuze voor een locatie in het buitenland gevolgen heeft voor de ecologische voetafdruk en ook bepaalde kosten met zich meebrengt.
We hebben ervoor gekozen om enkele belangrijke nieuwsthema’s van het afgelopen jaar boven de andere onderwerpen ‘uit te tillen’: de warme en droge zomer, de ontwikkelingen rond het klimaatakkoord, de ontspanning tussen Noord- en Zuid-Korea en het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. We vonden het belangrijk om deze binnenlandse en buitenlandse thema’s niet alleen te behandelen met een filmpje, maar ze te bespreken met onze deskundigen. Het gaat om ontwikkelingen die we wilden duiden, waar we betekenis aan wilden geven. Voor de zomer en de ontwikkelingen rond het klimaatakkoord kozen we voor onze weerman en klimaatwetenschapper Peter Kuipers Munneke en voor de ontwikkelingen rond Korea en het handelsconflict voor onze correspondenten in Oost-Azië en de Verenigde Staten, Marieke de Vries en Wouter Zwart.
Om deze thema’s en de gesprekken goed tot hun recht te laten komen, vonden we het belangrijk er passende locaties bij te vinden. Locaties die iets vertellen over de thema’s, die niet alleen illustreren, maar onderdeel zijn van het gesprek, er een rol in spelen. Voor de zomer en het klimaat kwamen we uit bij Terschelling, een mooi Hollands plaatje bovendien. En voor de ontwikkelingen rond de Korea’s en het handelsconflict werd dat Zuid-Korea. De locaties die we daar bezochten zijn niet zomaar gekozen, maar op inhoudelijke gronden. Dat geldt voor het olympisch stadion, de grens met Noord-Korea en de haven van Busan. Allemaal plekken die ergens voor staan, die iets toevoegen aan de gesprekken.
Natuurlijk hadden we dit alles kunnen doen vanuit de studio en met video-verbindingen, maar dan hadden we niet het toevoegende effect gehad. Dan hadden we minder het gevoel kunnen meegeven dat we de thema’s betekenis geven door te zijn waar het gespeeld heeft. Overigens: het gebruik van de studio is niet gratis. Dat vergt onder meer de inhuur van extra personeel.
Bovendien: het Jaaroverzicht van het NOS Journaal is ook een programma op zichzelf. Het is geen regulier NOS Journaal. Het is een bijzonder moment in het jaar en dat betekent dat we het ook extra aandacht willen geven. Een programma waarin we de kijkers het jaar 2018 hebben kunnen laten herbeleven en waarin we hen tegelijkertijd hebben kunnen bijpraten over enkele belangrijke ontwikkelingen. Ontwikkelingen die we boven het andere nieuws hebben kunnen uittillen met boeiende gesprekken op boeiende locaties.”
[Martijn van Beek, eindredacteur Jaaroverzicht NOS Journaal]