Waarom ook NOS Nieuws intern onderzoek gaat doen

Waarom ook NOS Nieuws intern onderzoek gaat doen

Ook bij NOS Nieuws komt een onderzoek naar omgangsvormen en werkcultuur. Die wens kwam nadrukkelijk vanuit de redactie tijdens gesprekken over de gebeurtenissen bij NOS Sport. En als hoofdredactie ondersteunen we dit volledig.

Want we vinden het na alle ervaringen bij de collega’s van NOS Sport heel belangrijk om ook onze redactiecultuur tegen het licht te houden. Dat gaan we in samenspraak met de directie laten doen door een externe, onafhankelijke partij. Onze redactiecommissie en ondernemingsraad praten nadrukkelijk mee over de invulling van het onderzoek.

We doen dit niet omdat we aanleiding hebben om te denken dat op onze nieuwsvloer net zo’n groot, structureel probleem bestaat als op de sportredactie, maar wel omdat we onszelf juist nu scherp willen toetsen. Want ja, natuurlijk gaan er ook bij ons dingen mis.

Wij vinden dat het hoort bij een organisatie als de onze om in deze tijd onafhankelijke experts naar werkwijzen en omgangsvormen te laten kijken. En ook naar hoe we als collega’s en leidinggevenden omgaan met meldingen van mensen die een nare ervaring hebben.

We willen weten wat we niet weten.

Omdat het belangrijk is dat onbekende problemen naar de oppervlakte komen, en worden verholpen. En zodat we met z’n allen leren wat we nog meer moeten doen om onze werkvloer voor iedereen een inclusieve, veilige, professionele plek te laten zijn.

En ja, ook in dit geval zullen we zodra dat nodig blijkt ons journalistieke werk blijven doen. Zie om te beginnen dit nieuwsbericht over bovenstaande. En u mag van ons verwachten dat we dat open en transparant blijven doen.

Giselle van Cann
Hoofdredactie NOS Nieuws

Deel dit artikel