Aanstaande zondag gaat het wereldkampioenschap voetbal in Qatar van start. NOS Nieuws is met een klein team aanwezig om buiten de stadions verhalen te maken voor radio, televisie, site/app en sociale media. De collega’s van NOS Sport verslaan het voetbal en alles wat daarbij hoort.
Voorbeelden van verhalen die we vanuit NOS Nieuws maken rond het WK zijn deze reportages over Nepalese en Bengalese arbeidsmigranten die hebben meegewerkt aan de bouw van stadions of andere infrastructuur. Of deze verhalen over de manier waarop Qatar probeert de publieke opinie te beïnvloeden, en over de worsteling van KNVB-sponsoren met het omstreden toernooi.
Dit doen we trouwens niet alleen nu het WK echt begint. We berichtten al langer over mensenrechten in Qatar en de omstandigheden waaronder het WK tot stand is gekomen. Zie bijvoorbeeld deze online video van eerder dit jaar, waarin correspondent Daisy Mohr je meenam door het land: Omstreden WK in Qatar: dit is het land waar we gaan voetballen.
Ook tijdens het toernooi zelf houden we aandacht voor de mensenrechtenkwesties. We maken verhalen die je inzicht geven in het land waar de komende weken wordt gevoetbald. Natuurlijk volgen we ook Oranjefans rond de wedstrijden van het Nederlands elftal. En we focussen op de vraag hoe bezoekers zich al dan niet vrij door het land kunnen bewegen.
Dat laatste gaat ook over onszelf, over de vraag of de pers in Qatar kan filmen en schrijven wat het wil. Want ja, Qatar stelt voorwaarden aan journalisten voor ze een accreditatie krijgen. De Britse krant The Guardian schreef daar vorige maand nog dit artikel over. In hoeverre beperken die voorwaarden de journalistieke vrijheid, is dan de vraag.
De restricties zijn naar onze beste inschatting geen onoverkomelijke belemmering voor de verhalen die wij rond het WK willen maken. Het zijn weliswaar beperkingen, maar die zijn (helaas) vrij normaal in veel landen in de regio, weet Daisy Mohr, onze correspondent in de Arabische wereld.
In de voorwaarden staat bijvoorbeeld dat je op bepaalde plekken niet mag filmen zonder toestemming. Dat maakt Daisy in de hele regio mee, vaak nog wat strenger dan in Qatar. Maar in de praktijk blijkt het doorgaans geen probleem om in de openbare ruimte te filmen en met mensen te praten. Dat je op andere locaties vooraf toestemming moet vragen, is niet ongebruikelijk.
Kortom: we zijn in Qatar, juist om als NOS Nieuws journalistieke verhalen te kunnen maken rond het WK en over het land – in al zijn facetten. Onze collega’s van NOS Sport verslaan al het voetbal, maar hebben ook in hun uitzendingen nadrukkelijk aandacht voor maatschappelijke kwesties. En over eventuele beperkingen die we tijdens ons werk tegenkomen zullen we per geval beslissen, en altijd transparant zijn.
Hoofdredactie NOS Nieuws
Foto: ANP