Website en app NOS geblokkeerd in China

Website en app NOS geblokkeerd in China

Autoriteiten in Peking hebben de internetplatformen van de NOS in China geblokkeerd. De websites van de NOS en Nieuwsuur zijn niet langer toegankelijk vanuit China, bevestigt een woordvoerder van de Chinese ambassade in Den Haag. Naast de websites vallen ook de NOS-app en Teletekst onder de blokkade.

Volgens GreatFire.org, een website die internetcensuur monitort, is de website van de NOS in elk geval sinds 19 december niet meer vrij toegankelijk vanaf het Chinese vasteland. De eerste signalen van in China woonachtige Nederlanders over een mogelijke blokkade dateren van diezelfde datum, valt op te maken uit berichten in de Chinese chat-app WeChat.

Via een VPN, oftewel software waarmee de overheidscensuur kan worden omzeild, zijn de platformen nog wel te bereiken.

Beweegredenen onduidelijk

Over de exacte beweegredenen van de NOS-blokkade blijven de Chinese autoriteiten vaag. “Sommige Chinese internetgebruikers hebben herhaaldelijk geklaagd over enkele NOS-reportages. Zij noemen het onjuist en bevooroordeeld”, schrijft een woordvoerder van de Chinese ambassade in Den Haag in een reactie na meerdere vragen over de reden van de blokkade.

Ondanks herhaaldelijke verzoeken van de NOS aan het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken en de Chinese internetautoriteit kreeg de NOS tot op heden geen formele bevestiging van en uitleg over de blokkade.

“De NOS verzet zich tegen elke vorm van censuur”, zegt Marcel Gelauff, hoofdredacteur van NOS Nieuws. “De NOS staat voor betrouwbaar en onafhankelijk nieuws, altijd en overal. We hopen dat de toegang tot onze nieuwsplatformen wordt hersteld en internetgebruikers in China vrije toegang tot nieuws en informatie blijven houden.”

lees verder op nos.nl

Deel dit artikel