Westerbork, de namen krijgen een stem

Westerbork, de namen krijgen een stem

Zondag 12 april was het zeventig jaar geleden dat kamp Westerbork werd bevrijd. Tijdens de bezetting zijn 107.000 mannen, vrouwen en kinderen daarvandaan naar de vernietigingskampen van de nazi’s gebracht. Vanaf 12 april zijn op het kampterrein dagelijks de namen te horen van de mensen die uit Westerbork zijn weggevoerd. Uit luidsprekers in twee speciaal gerestaureerde wagons klinken hun namen over het kampterrein. Alle transportlijsten worden ingelezen door stemmen van de NOS, zegt Rienk Kamer, die het project begeleidt. Niet alleen van nieuws, ook van sport en evenementen werken NOS-stemmen mee.

Op 17 maart beet Radio 1-presentator Lara Rense (foto) het spits af met het inlezen van de eerste transportlijst. Ruim drie uur lang was ze bezig met de namen van de 2012 mensen die op 12 april 1943 in Westerbork op transport naar Sobibor werden gesteld. “Het was heel intensief, maar vooral heel indrukwekkend. Namen van hele families met kinderen tot vier maanden. Dan komt het wel erg dichtbij”, zei ze na afloop.

Per transportdatum zijn in Westerbork de namen te horen tot aan de dag van het volgende vertrek. De 1201 namen van 13 april 1943 zijn gelezen door Maino Remmers. En op 20 april is dan de volgende transportlijst aan de beurt. Op de eerste twee opnamedagen zijn zo’n 10.000 namen gelezen, onder anderen door Roel Pauw, Steven Dalebout, Maarten Tip en Liselot Thomassen.

Het uiteindelijke aantal namen zal in de buurt komen van de 110.000, zegt Rienk. Want ook uit Amsterdam en Vught waren transporten naar de concentratiekampen. Inbegrepen zijn ook de namen van de circa 5000 mensen die de kampen overleefden en na de oorlog terugkeerden.

 

Deel dit artikel