Winfried Baijens in Sauwerd over wonen in een dorp

Winfried Baijens in Sauwerd over wonen in een dorp

Wat is er mis met wonen in een dorp? Niets, zeggen de inwoners van het Groningse Sauwerd. Zij gingen samen de strijd aan tegen de leegloop van hun dorp. Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat onder meer in het uiterste noorden en zuiden mensen nog altijd wegtrekken uit dorpen.
 
Winfried Baijens ging in Sauwerd op zoek naar de aantrekkingskracht van wonen in een dorp. Hij ontdekt dat een hechte groep inwoners er samen van alles aan doet om het dorp voor leegloop te behoeden. Samen zijn ze mede-eigenaar geworden van de dorpssupermarkt, die anders ten onder was gegaan en die nu misschien nog meer dan vroeger een ontmoetingsplek is geworden. Verder spreekt Winfried met de man die liefhebber is van weidse uitzichten, met een Syrische vluchtelingenfamilie die zich niet zo gauw uit Sauwerd ziet vertrekken en met de moeder die haar jonge kinderen een slootje om in te vallen toewenste en een boom om in te klimmen.
 
Bekijk de nieuwe aflevering van de tweewekelijkse NOS Youtube-serie Achter de Headlines met Winfried Baijens via https://www.youtube.com/watch?v=z2DqyeOQyKE.
Deel dit artikel