WK voor clubteams bij de NOS

WK voor clubteams bij de NOS

In het Hazza Bin Zayed stadion in de Verenigde Arabische Emiraten begint vandaag het wereldkampioenschap voetbal voor clubteams. De openingswedstrijd gaat tussen ‘thuisclub’ Al Jazira en het Nieuw-Zeelandse Auckland City FC.
 
Hoe werkt dat ook alweer, het WK voor clubteams? Hieronder enkele vragen en de antwoorden:
 
Wat is het WK voor clubteams?
Het toernooi kan worden gezien als de opvolger van de finale om de Wereldbeker, die tussen 1960 en 2004 werd gespeeld. Het toernooi werd in 2000 voor het eerst gehouden, daarna een paar jaar niet, en sinds 2005 ieder jaar. Aan het WK doen zeven clubs mee: de winnaars van de zes continentale bekertoernooien én – om het voor het thuispubliek interessant te houden – de kampioen van het gastland.

Welke clubs doen er mee?
In alfabetische volgorde: Al Jazira, Verenigde Arabische Emiraten: Auckland City FC, Nieuw-Zeeland: CF Pachuca, Mexico: Grêmio, Brazilië: Real Madrid, Spanje: Urawa Red Diamonds, Japan: Wydad Casablanca, Marokko.
 
Hoe gaat het toernooi in zijn werk?
Het WK werkt volgens een knock-outsysteem, waarbij de kampioenen van Europa en Zuid-Amerika pas instromen in de halve finales.
 
De openingswedstrijd gaat tussen Al Jazira en Auckland City FC. De winnaar daarvan neemt het zaterdag in de tweede ronde op tegen Urawa Red Diamonds. De andere kwartfinale staat al vast: CF Pachuca-Wydad Casablanca. In de halve finales komt op dinsdag 12 december Grêmio in actie. Een dag later is Real Madrid aan de beurt.
 
Op zaterdag 16 december om 18.00 uur is de finale in Abu Dhabi, met drie uur eerder als voorprogramma de strijd om de derde en vierde plaats.
 
NOS WK Voetbal Clubteams  finale
16 december, 17.58-19.50 uur, NPO 2
Deel dit artikel