Xander van der Wulp vaste Haagse gezicht NOS Journaal

Xander van der Wulp vaste Haagse gezicht NOS Journaal

Xander van der Wulp wordt de vaste politiek duider van het NOS Journaal. Hij volgt per 1 mei Ron Fresen op, die in oktober zijn vertrek aankondigde. Van der Wulp blijft ook in de podcast De Stemming verslag doen over het Haagse.

Van der Wulp (47) begon al op zeventienjarige leeftijd bij de NOS en ook tijdens zijn studie Communicatie verrichtte hij allerlei ondersteunende taken op de nieuwsredactie. In 2000 kwam hij in vaste dienst; eerst als buitenlandredacteur, later als eindredacteur televisie en vervolgens als hoofd van de grootste afdeling van de NOS Nieuwsredactie: 24 Uur (verantwoordelijk voor online, het radionieuws en teletekst). Sinds 2008 verslaat hij de Haagse politiek, niet alleen als verslaggever op radio en tv, maar ook als maker van de populaire podcast De Stemming van Vullings en Van der Wulp (samen met Joost Vullings van AVROTROS). Afgelopen jaar maakte hij rond de verkiezingen en tijdens de formatie op YouTube de serie Rondje Binnenhof (met NOS-collega’s Marleen de Rooy en Herman van der Zandt).

Van der Wulp over zijn nieuwe functie: “De afgelopen jaren heb ik op allerlei manieren geprobeerd om de politieke ontwikkelingen bij een zo groot mogelijk publiek onder de aandacht te brengen. Ik vind het schitterend dat ik dat nu dagelijks in het NOS Journaal van 20.00 uur kan gaan doen, toch nog steeds het ‘hoofdpodium’ van de NOS. Maar ik blijf ook betrokken bij onze online berichtgeving en blijf met plezier de podcast maken. Op die plekken kan je meer achtergronden kwijt en kan je bijvoorbeeld je keuzes verantwoorden. In deze tijd waarin de journalistiek regelmatig onder vuur ligt (ook van politieke partijen), vind ik dat steeds belangrijker.”

Hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws: “in Xander hebben we een uitstekende opvolger voor Ron Fresen. Met zijn ruime ervaring in Den Haag kent hij de politici, weet hij hoe in en rond het Binnenhof de hazen lopen en destilleert hij daaruit de relevante verhalen. Die hij op een heldere, open en onbevangen manier – en waar het kan met een vleugje humor –  op ons publiek weet over te brengen.”

Deel dit artikel