Zapp Echt Gebeurd over Shaza (12) en haar bijzondere instrument uit Syrië

Zapp Echt Gebeurd over Shaza (12) en haar bijzondere instrument uit Syrië

De 12 jarige Shaza is met haar ouders en zus uit Syrië gevlucht. Sinds een tijdje woont het gezin in Haarlem. Shaza heeft  haar bijzondere muziekinstrument de qanun mee kunnen nemen op haar vlucht. Als ze erop speelt vergeet ze de oorlog voor even en herinnert ze zich de mooie dingen uit haar geboorteland. Er is wel een probleempje; door al dat spelen knappen de snaren. Maar hoe komt ze in Nederland aan nieuwe?   

In “Shaza’s qanun” volgt Jeugdjournaalverslaggever Lysette van Geel  Shaza in haar speurtocht naar nieuwe snaren en haar kennismaking met Nederland. Shaza leert Nederlandse woordjes op school, gaat shoppen in Haarlem en staat voor het eerst op schaatsen. Toch gaat er voor haar niks boven muziek maken. “Het was moeilijk de qanun mee te nemen naar Nederland, maar ik moest het doen”, vertelt Shaza:  “Het is mijn aller-allerbeste vriend.” 

De documentaire is speciaal voor het programma ‘Zapp Echt Gebeurd’ gemaakt. De mini-docu wordt zondag 27 maart uitgezonden op Zapp. Vorig jaar maakte het NOS Jeugdjournaal de docu ‘Björn gewoon YOLO’.

 

NPO 3

Zapp Echt Gebeurd

Zondag 27 maart 19.25 uur

Deel dit artikel