Zapp Weekjournaal interviewt premier Rutte

Zapp Weekjournaal interviewt premier Rutte

Het Zapp Weekjournaal (NOS/NTR) heeft voor de laatste uitzending van het jaar een wel heel bijzondere gast. Verslaggever Lucas van de Meerendonk stapte met een tas vol kindervragen naar het Torentje, de werkkamer van premier Rutte. De premier nam uitgebreid de tijd om antwoord te geven op kwesties van zeer uiteenlopende inhoud. Over het eten bij koning Willem-Alexander en koningin Maxima (‘Dat is superleuk’), over staatsbanketten (‘Altijd lettersoep waar niet veel smaak aan zit’) en over het dragen van een joggingbroek tijdens zijn werk in plaats van een pak (‘Ach, waarom niet?!’). En hij geeft antwoord op de vraag of hij in het Torentje wel eens een dutje heeft gedaan.

Ook zaken als het bewaren van geheimen en het krijgen van liefdesbrieven komt aan de orde.  En Rutte gaat dieper in op het thema racisme en discriminatie. “Net als pesten is racsime iets heel erg doms. Doe het niet”. “Maar”, zo richt hij zich tot de kinderen, “als het je overkomt, ga dan de discussie aan. En geef niet op”. Hij noemt kinderen de ‘hoop van Nederland’. “Maak niet de fouten die wij (volwassenen) hebben gemaakt”. Verder geeft de premier antwoord op de vraag of hij wel eens een dutje heeft gedaan in het Torentje.

Rutte gaat ook in op het gesprek dat hij voerde met Donald Trump na diens verkiezing tot president van de VS. Eind jaren ’80 bezocht Rutte New York en nam daar ook een kijkje bij de Trump-tower. Toen hij Trump van ver zag lopen riep hij diens naam en zwaaide. Zonder reactie. “Weer zo’n domme toerist, zal ie wel gedacht hebben”, zo blikte Rutte terug op dat moment. Een maand geleden, in het telefoongesprek na Trumps verkiezingswinst, vertelde Rutte hem over deze ‘eerste ontmoeting’. “Dat zal je leven heel erg veranderd hebben”, was de reactie van Trump. “Hij heeft dus wel gevoel voor humor”, aldus Rutte. 

Na 18 december gaat het Zapp Weekjournaal met kerstvakantie. Zondag 8 januari is het nieuwsprogramma voor kinderen terug met een gloednieuwe aflevering.

Zapp Weekjournaal (NOS/NTR)
Zondag 18 december, 18.33-19.03 uur, NPO 3 

Deel dit artikel