Zes zaterdagen aandacht voor beste journalistieke boek in Het Oog

Zes zaterdagen aandacht voor beste journalistieke boek in Het Oog

In NOS Met het Oog op Morgen wordt op 18 juni de winnaar van de Brusseprijs bekendgemaakt, de prijs voor het beste journalistiek boek van afgelopen jaar. De laatste vijf zaterdagen heeft presentator Sheila Sitalsing met de vijf genomineerde auteurs gesproken; de zesde zaterdag (18 juni) wordt in Het Oog de winnaar bekendgemaakt.

Dit zijn de schrijvers en hun genomineerde boeken:
Wendelmoet Boersma
Gronings goud – over de macht van het gas en de rol van Rusland
Roline Redmond
De Doorsons – Op zoek naar een Afro-Amerikaanse slavenfamilie in het Caribisch gebied
Michiel Couzy en Maarten van Dun
Zakenprins -de jacht naar succes van Bernhard van Oranje
Stijn Bronzwaer, Joris Kooiman en Merijn Rengers
De Machine – in de ban van Booking.com
Pieter Huyberechts
Sanda Dia – De doop die leidde tot de dood

Bekendmaking
Het winnende boek wordt bekendgemaakt in een speciale uitzending van NOS Met het Oog op Morgen op zaterdag 18 juni, live vanuit studio Desmet in Amsterdam. Singer/songwriter Kris Berry neemt met haar band de muziek voor haar rekening.

De prijs is een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 10.000 euro. Sinds 2006 wordt hij uitgereikt; sinds 2010 jaarlijks. De prijs is vernoemd naar de legendarische journalist M.J. (Rie) Brusse (1873-1941), die tientallen jaren reportages en feuilletons schreef voor onder andere De Telegraaf en De Nieuwe Rotterdamsche Courant.

Eerdere winnaars van de prijs zijn onder meer Pieter van Os, Thalia Verkade en Marco te Brömmelstroet, Thomas Rueb en Marcia Luyten. De jury bestaat dit jaar uit: Joost Oranje (voorzitter), Lamyae Aharouay, Rasit Elibol, Tjerk Gualthérie van Weezel en Thalia Verkade (winnaar van de Brusseprijs 2021).

NOS Met het Oog op Morgen
Dagelijks, 23.00-24.00 uur, NPO Radio 1 of als podcast

Deel dit artikel