De NOS is de grootste journalistieke organisatie van Nederland en staat voor veel mensen symbool voor betrouwbaarheid. Dit vertrouwen willen we elke dag weer waarmaken en daar werken ruim 600 mensen keihard aan. Een flink aantal van hen kent u van gezicht of alleen van stem. Nieuwsgierig naar de persoon achter dat gezicht of die stem? Hier stellen zij zich aan u voor.

Marieke de Vries

In mijn basisschooltijd kregen mijn ouders al een bezoekje van een leerkracht die zei: "waar er op het schoolplein ook maar iets aan de hand is, Marieke is er altijd bij. Ze heeft er dan meestal zelf niets mee te maken, maar weet altijd precies wat er gebeurd is." Dat is altijd in me blijven zitten; het vooraan willen staan en precies weten wat er aan de hand is en er verslag van doen. De waarheid willen vinden en niet los laten.

De eerste 8 jaar van mij carrière bij de NOS heb ik dat kunnen doen in de binnenlandse verslaggeverij. Niet lang na de moord op Fortuyn was het mogelijk de overstap te maken van SBS naar de NOS. Een vrij uitzonderlijke overstap omdat dat twee werelden waren die daarvoor niet dicht bij elkaar stonden. Ik mocht bij de NOS juist het nieuws dichter bij mensen brengen, daar werd ik voor aangetrokken. Daarbij werd ik ook gevraagd Koninklijk Huis-verslaggever te worden.

China gaat een enorme invloed op ons leven krijgen

Verslag doen van het Koningshuis is verslag doen van alles wat Nederland in zich heeft; de historie, de folklore, het volkse, het elitaire, het religieuze, het politieke en de handelsgeest. Dat maakt het zo interessant. Maar natuurlijk waren er ook de tragedies. De aanslag in Apeldoorn. De lawine van prins Friso. Ze hebben allebei een onuitwisbare indruk op me gemaakt. Ook omdat het op dat soort moment van belang is op de juiste manier verslag te doen. Vlak na de tragische gebeurtenis rond prins Friso kreeg ik, na 7 jaar koninklijk huis-verslaggeving, de kans naar China te gaan. Dat was een lastige keuze, omdat een begrafenis en een troonsafstand niet ver weg leken. Toch was het verlangen om vijf jaar in de nieuwe grootmacht van de wereld te mogen werken groter dan op m'n oude post te blijven.

China staat nog te ver af van de Nederlanders, terwijl hier de deals van de toekomst worden gesloten, nieuwe investeringsbanken worden opgericht die de oude Wereldbank of het IMF het nakijken geven, China gaat een enorme invloed op ons leven krijgen, De vraag is niet of China zich ooit aan ons zal aanpassen, en dus, zoals nog veel mensen denken ooit een democratie wordt, de vraag is hoe wij ons aan de invloed van de Chinezen zullen of kunnen aanpassen. Ik probeer China dichterbij te brengen. Zoals ik ooit ook begon in het binnenland.

*