De NOS is de grootste journalistieke organisatie van Nederland en staat voor veel mensen symbool voor betrouwbaarheid. Dit vertrouwen willen we elke dag weer waarmaken en daar werken ruim 600 mensen keihard aan. Een flink aantal van hen kent u van gezicht of alleen van stem. Nieuwsgierig naar de persoon achter dat gezicht of die stem? Hier stellen zij zich aan u voor.

Dieuwke Teertstra

Jaren geleden was ik in Palmyra. Toeristen om mij heen beklommen de tempels en zaten op de omgevallen zuilen te roken. Ik weet nog goed hoe zonde ik het vond dat zo werd omgegaan met die eeuwenoude bouwwerken. Inmiddels weten we dat toeristen niet bepaald de grootste bedreiging vormen voor het Syrische erfgoed.

Want nieuwslezen is veel meer dan die paar minuten achter de microfoon

Dankzij die reis heb ik een beeld bij het land dat, sinds mijn eerste bulletin in 2013, vrijwel altijd in het nieuws is. En dat geldt niet alleen voor Syrië, want de afgelopen jaren ging ik naar plekken overal ter wereld. Het stelt me in staat het nieuws in context te plaatsen en de achtergronden ervan te leren kennen – iets waarvan ik niet alleen als journalist, maar ook als historicus en politicoloog begrijp hoe belangrijk het is.

Want nieuwslezen is veel meer dan die paar minuten achter de microfoon. Het is journalistiek uitzoekwerk, dat je in het juiste kader moet plaatsen. En dan is er nog de creatieve kant: het bericht begrijpelijk en aantrekkelijk maken voor je luisteraar.

Mooi werk, dat elke dag anders is. En elke nacht, want wij brengen het nieuws op radio, internet en teletekst 24 uur per dag.

*