Suse van Kleef

Correspondent Groot-Brittanniƫ
"Ik mag me met alle onderwerpen bezighouden "

Mijn familie telt veel journalisten.  Thuis hadden we een abonnement op drie kranten, aan de keukentafel ging het vaak over het nieuws. Voor de Amerikaanse verkiezingen mochten we opblijven, knipten we plaatjes uit van de kandidaten Bush en Clinton en aten we hamburgers en hotdogs voor de tv.

Maar journalist, dat zou ik niet worden, wist ik. Iedereen deed dat immers al. Een paar decennia later werd ik correspondent in Groot-Brittannië. Het kan verkeren.

Het mooiste van het correspondentschap is dat ik nooit weet hoe mijn dag gaat lopen. Ik mag me met alle onderwerpen bezighouden in mijn standplaats, en bericht daarover op alle platformen van de NOS. Op het ene moment doe je een livegesprek op de radio over de verloving van prins Harry, even later zit je te monteren voor een tv-item voor het journaal over de gevolgen van de brexit en daarna schrijf je nog een stuk voor de site over een Harry Potter-tentoonstelling. De variatie aan onderwerpen maakt Groot-Brittannië voor mij een hele bijzondere plek.

Tijdens mijn studie journalistiek ben ik na een stage bij NOS op 3 blijven plakken. Vanaf 2012 werkte ik daar als redacteur, verslaggever en later ook eindredacteur. NOS op 3 is een redactie waar multimediaal werken prioriteit heeft: ik maakte er items voor radio, tv en online en experimenteerde met vertelvormen. Ook bij het Jeugdjournaal mocht ik meters maken als verslaggever.

Na vier jaar besloot ik dat het tijd was om eens verder te kijken: over de grens. In januari 2016 verhuisde ik naar Londen en begon ik als correspondent Groot-Brittannië. De afgelopen jaren zijn enorm bewogen geweest met onder andere het brexitreferendum, regeringscrisissen en terreuraanslagen. Het lijkt er niet op dat de nieuwsstroom vanuit hier de komende tijd minder wordt. Het is prachtig daar verslag van te mogen doen en de Nederlandse kijker, luisteraar en lezer zo goed mogelijk te informeren.