De NOS is de grootste journalistieke organisatie van Nederland en staat voor veel mensen symbool voor betrouwbaarheid. Dit vertrouwen willen we elke dag weer waarmaken en daar werken ruim 600 mensen keihard aan. Een flink aantal van hen kent u van gezicht of alleen van stem. Nieuwsgierig naar de persoon achter dat gezicht of die stem? Hier stellen zij zich aan u voor.

Kees Jongkind

Docenten van de School voor de Journalistiek in Utrecht beweren dat ik tijdens de introductiedagen heb gezegd dat filmpjes maken en sport mijn twee grootste passies waren en dat ik daar graag later mijn werk van zou willen maken. Of het waar is of niet: drie jaar later, in 1990, ben ik bij Studio Sport binnengestapt en daar nooit meer weggegaan.

Ik ben begonnen als beeldbandredacteur/bureauredacteur, maar al snel ben ik fulltime verslaggever geworden. Vanaf 1993 heb ik reportages gemaakt tijdens grote evenementen als zomerspelen, winterspelen, EK’s en WK’s voetbal en de Tour de France. Daarnaast doe ik sinds 2006 commentaar bij judo en taekwondo.

Mijn hart ligt echt bij dat soort langere achtergrond-reportages

Vanaf 2003 zijn we ons met een klein clubje mensen binnen NOS Studio Sport gaan toeleggen op het maken van langere sportverhalen. Eerst onder de noemer Studio Sport Document en vanaf 2008 hebben we de handen ineen geslagen met de VPRO en ben ik ook verslaggever van Andere Tijden Sport. Mijn hart ligt echt bij dat soort langere achtergrondreportages en we merken dat het ook door de kijkers wordt gewaardeerd.

Het portret ‘Double Davis’ over de Amerikaanse schaatser Shani Davis is in 2006 beloond met de bronzen Olympische ring van het Internationaal Olympisch Comité. In 2013 ben ik met een cameraploeg tijdens de Tour de France ondergedoken bij de Belkin-wielerploeg. De daaruit resulterende film De Tour van Bauke kreeg van de kijkers een 8,3 en is daarmee het hoogst gewaardeerde NOS Studio Sport-programma van 2013. Daar ben ik heel trots op.

*