Afke Boven

Presentator NOS Journaal

Opgegroeid op Ameland, leek een loopbaan in de toeristische sector me een logische stap. Ik studeerde amper twee weken aan de Hogeschool voor Toerisme toen ik ontdekte dat er ook opleidingen waren waar je leerde interviewen, filmen, regisseren en monteren. Ik wist meteen: ik zit hier niet goed. Na het doorspitten van brochures, een studie op zich, viel ik als een blok voor de opleiding Journalistiek. Het was liefde op het eerste gezicht en die liefde is nooit meer overgegaan.

Na mijn studie heb ik voor zeer uiteenlopende televisieprogramma’s gewerkt. Ik wilde alles uitproberen en leren, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. In mijn geval is dat naar de nieuwsvloer. Ik heb nu eenmaal een niet te stoppen nieuwsgierigheid naar wat er gebeurt in de wereld, waarom dat gebeurt en wat het verhaal van de betrokkenen is.

Voor mijn overstap naar de NOS was Friesland mijn werkterrein. Ik werkte er als televisie- en radiopresentator voor Omrop Fryslân en ik was de vaste verslaggever van het skûtsjesilen. Mijn documentaire ‘Niet dromen, maar doen’ over een Friese muziekproducer in Nashville, werd zowel bij Omrop Fryslân als de NPO uitgezonden. In 2021 ging ik aan de slag als freelance eindredacteur van het NOS Journaal Regio. Na een interne screentest, begin 2022, werd ik de nieuwe presentator van het NOS Journaal. Na dat telefoontje heb ik minimaal drie gaten in de lucht gesprongen, want als journalist en presentator is de NOS voor mij simpelweg dé plek waar je wilt zijn.