André Meinema

Financieel redacteur/ verslaggever economie

Na mijn studies Godsdienstwetenschappen en Filosofie aan onder meer de KU Leuven werkte ik een aantal jaren als docent Godsdienst en Filosofie in het (hoger) onderwijs en als predikant.

In 1990 werd ik freelance Brussel-correspondent voor EO-Tijdsein radio. Een jaar later raakte ik als sociaal-economisch verslaggever verzeild in Hilversum. In 1995 stapte ik over naar het NOS Radio 1 Journaal en specialiseerde ik mij in financiële economie, beurzen en macro-economie.

Een fascinerende periode: booming economie, beursrecords, drukte rond de milleniumbug, internetzeepbel, invoering euro, 9/11, taartgooierij op de beurs, boekhoudschandalen, omvallende banken en een ongekend diepe financiële en economische crisis.

Uren heb ik doorgebracht op persconferenties en stapels kwartaalcijfers, jaarverslagen en analyses heb ik doorgeploegd. Beetje gek op cijfers en feiten. De rol van verslaggever is gaandeweg verschoven naar die van commentator en analist. Een soort uitlegger en verteller van het nieuws.

Ik heb me eigenlijk nog geen dag verveeld.