Andy Houtkamp

Commentator NOS Sport

Mijn eerste baan was valutahandelaar. Ik voetbalde en honkbalde toen op redelijk hoog niveau, maar een zware blessure maakte daar een eind aan. Gelukkig kon ik aan de slag als stadionspeaker bij honkbalclub Kinheim in Haarlem en bij de Haarlemse Honkbalweek. Daar werd ik ontdekt door toenmalig Langs de Lijn-eindredacteur Jaap Hofman.

Op de radio probeer ik wedstrijden zichtbaar te maken

Zeven jaar was ik freelancer bij de NOS, waarna ik fulltime sportverslaggever en -commentator werd bij het toen beginnende RTL Veronique (het huidige RTL). Acht jaar later ging ik naar Sport 7 en toen dat failliet ging heb ik nog de voorloper van RTL Z meehelpen opzetten. Na een korte uitstap als sport-marketingmanager, ben ik in 1997 uiteindelijk teruggekomen bij de NOS als voetbal-, atletiek- en honkbalverslaggever.

Hoogtepunten vind ik de zes Olympische zomerspelen tot nu toe. Het jaar 2000 springt eruit, omdat ik toen het EK voetbal in Nederland en België en de Tour de France als invaller van een ziek geworden collega van commentaar mocht voorzien en bij de Olympische Spelen van Sydney de atletiek mocht verslaan.

Ik ben een echte radiojongen vanwege de snelheid, de intimiteit en de zelfstandigheid. Dat ik het mooiste beroep van de wereld mag uitoefenen, is ook mijn drijfveer. Op de radio probeer ik wedstrijden zichtbaar te maken. Bijkomend voordeel is dat ik ook nog veel mooie buitenlanden mag bezoeken. Al met al besef ik nog steeds dagelijks dat ik een bevoorrecht mens ben.