Anoma van der Veere

Correspondent Japan

Het land van de rijzende zon, sushi, samurais en toiletten met verwarmde brillen. Weinig films over Japan slaan de shot van Mount Fuji over, of een van een kimono-geklede geisha die door de smalle achterstraatjes van Kioto heenlopen. Het is een land dat tot de verbeelding spreekt.

Japan is echter meer dan de mooie plaatjes in de reisbrochure. Dat is de boodschap die elke Japanoloog-in-spé meekrijgt bij het introductiecollege Japanstudies op de Universiteit Leiden. De cultuur van Japan is namelijk ontstaan uit de botsing van handel, kunst en wetenschap met de rest van de wereld. Ook met Nederland.

Meer dan een eeuw nadat de laatste Nederlandse handelaren met de boot uit Nagasaki vertrokken landde ik met het vliegtuig in westen van Japan. Met een afgeronde studie Japanologie in mijn zak stond ik klaar om te promoveren aan de Universiteit van Osaka. Ik had daarvoor al een tijd doorgebracht in Fukuoka en daarna op Keio Universiteit in Tokio. Wonen in Japan beviel me goed, en voor ik het wist zat ik telkens weer in het vliegtuig terug.

Als de op twee na grootste economie en een van de meest moderne samenlevingen van de wereld mogen Japan niet uit het oog verliezen. In ons dagelijkse leven hebben we meer met Japan te maken dan we denken. Het is voor mij de uitdaging om de vele facetten van dit intrigerende land in beeld te brengen. Japan is meer dan de plaatjes in je reisbrochure en dat wil ik laten zien.