Astrid Kersseboom

Presentator NOS Journaal

Journalistiek opgegroeid in de regio, bij Omroep Brabant, kwam ik in 1998 bij de NOS, bij de radiobulletins. Mijn eerste bulletin, om 12 uur ’s nachts, is de enige uitzending in mijn carrière die ik twee minuten lang met bonzend hart heb gedaan. Toegetreden tot het gilde van de nieuwslezers, zo voelde het.

Eind 2000 hing er een briefje: Studio Sport zocht presentatoren voor de ochtendjournaals. Drie jaar lang heb ik met veel plezier op die redactie gewerkt. Veel gein, want boys-will-be-boys, maar het zijn wel boys (en girls) die als beesten kunnen werken als het nodig is; met een onvoorstelbare snelheid en accuratesse.

In januari 2004 stapte ik over naar het NOS Journaal. Het presenteren van Koninginnedag was in 2007 eigenlijk een invalbeurt, maar het liep anders. Het koningshuis is een vast en geliefd onderdeel van mijn pakket geworden. Ik mag daardoor ook lange uitzendingen op locatie doen, die het uiterste van je vergen. De extreemste voorbeelden zijn Koninginnedag 2009 in Apeldoorn en de inhuldiging, toen we 14 uur op zender waren.

Tegelijkertijd blijft het maken van Het Journaal een prachtige klus. Iedere dag vertellen we vele verhalen aan de kijkers. Het samenspel tussen redacteuren, eindredacteur, editors, regie, verslaggevers, technici, correspondenten en presentator bepaalt de kwaliteit van de uitzending. Ieder radertje moet draaien, anders hapert de machine. Het blijft mensenwerk, dat maakt het zo leuk.