Benjamin Kat

Presentator NOS Jeugdjournaal

Ik ben journalist geworden dankzij mijn liefde voor films. Want in de bioscoop is het zaadje geplant om de journalistiek in te gaan. Het gebeurde tijdens het kijken naar de film Blood Diamond, waarin een verslaggever misdaden aan de kaak stelde en daarmee mensenlevens redde. Dat wil ik ook dacht ik toen. 

Kort daarna ben ik journalistiek gaan studeren aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Tijdens en na mijn studie werkte ik jaren als freelancer voor o.a. NRC, NOS op 3 en het NOS Jeugdjournaal. Toen heb ik ook een aantal documentaires gemaakt, waaronder het rouwverhaal Nu ik er niet meer ben op AT5 en de korte NRC-documentaires Ziek gespierd en Ons leven voltooid. 

Bij NRC deed ik mijn eerste ervaringen op als presentator, voor de videoserie Doorzien. Niet veel later maakte ik de volledige overstap naar het NOS Jeugdjournaal, om daar de serie Uitgezocht te maken en presenteren. In deze uitlegvideo’s zoeken we nieuwsvragen van kinderen tot op de bodem uit, en proberen we dat zo toegankelijk mogelijk uit te leggen. Sinds september 2021 presenteer ik ook het ochtend Jeugdjournaal, dat elke schooldag te zien is.  

Mijn liefde voor films speelt nog steeds een belangrijke rol in mijn werk. Want ook al vind ik de journalistieke inhoud het belangrijkst, ook de montage, de beelden en de muziek moeten wat mij betreft alle aandacht krijgen die ze verdienen. Mensenlevens redden – zoals in de film – heb ik nog niet gedaan, maar wie weet wat de toekomst brengt.