Ed van den Bent
commentator NOS SportDe aanduiding ‘commentator’ zie ik veelvuldig in het kopje bij ‘Onze mensen’ gebruikt. Ikzelf voel me meer thuis bij het begrip (radio)’verslaggever’.
In 1974 mocht ik -net voor het eindexamen van de middelbare school- mijn eerste radioverslag vanuit een telefooncel in het Westfalenhalle Hotel in Dortmund doen over een dressuurwedstrijd voor Tros Aktua Sport. Drie jaar later mijn debuut bij NOS Studio Sport als inspreker van een gefilmde samenvatting van de Military in het Amsterdamse Bos.
De paardensport (in mijn geval het volgen van springen, dressuur, aangespannen rijden en eventing) kende ik inmiddels al enkele jaren als stadionspeaker, waaronder bij het CHIO Rotterdam. Het fungeren als speaker met vooral een ‘dienend’ ceremonieel en protocollair karakter doe ik als hobby nog altijd en schenkt heel veel voldoening. Maar het op andere momenten rechtstreeks, beeldend verslag doen van topsportwedstrijden waar je ter plekke bij bent, die je ‘voelt’ en ‘ruikt’, geeft je een hele andere ‘kick’.
Hoe eervol is het dan, als je sinds de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona iedere vier jaar in NOS-verband als freelancer het radioverslag mag doen van de openings- en sluitingsceremonie en de paardensportonderdelen. De achtergronden schetsen bij de vele door het gastland uitgebeelde, veelal culturele thema’s; maar ook gedoseerd de duiding van het politieke en sociale klimaat. En natuurlijk de spontane inkleuring met de in ‘laadjes in je hoofd’ opgeslagen (sportieve) feitjes over het IOC en haar historie, de internationale deelnemers en wat men tegenwoordig aanduidt als TEAM NL.
Zo was de openingsceremonie in Sydney in 2000 geheel onverwacht een heuse rehabilitatie van de lang achtergestelde oorspronkelijke bewoners van Australië: de Aboriginals. Ik voelde me na afloop intens gelukkig: natuurlijk vanwege de gegeven aandacht voor deze bevolkingsgroep, maar ook dat ik me toevallig extra hierop had ingelezen. Want de zorgvuldigheid en fijnbesnaardheid die de makers in de ceremonie hadden gestopt, moest in zijn volheid over de bühne komen bij de luisteraars van RadiOlympia. Dat maakt verslag geven meer dan commentaar geven of andersom….