Edwin Peek

Verslaggever NOS Sport

Sport of politiek. Politiek of sport. Dat was vanaf een jaar of 15, 16 eigenlijk al snel de vraag. Eerst was ik in m’n studententijd actief als redacteur, nieuwslezer en verslaggever bij de lokale omroep SALTO in Amsterdam. Het werd in 1999 definitief sport, bij de NOS. In 2000 waren er meteen de Spelen in Sydney, en monteerde ik als beeldbandredacteur 17 dagen lang ‘s nachts de sportbeelden uit Australië. 

Al snel mocht ik items gaan inspreken, en vanaf het moment dat Heinze Bakker mij het stempel “klaar voor de zender” gaf werd ik voice-over bij veel sporten. Vanaf 2006 kreeg dat vastere vormen met schaatsen, later commentaar bij tennis, alpineskiën, algemene verslaggeving, de Paralympische Spelen en recenter ook handbal.

Ik heb de laatste jaren mooie sport gezien met emotionele prestaties. Zoals de gouden medaille van Nicolien Sauerbreij in de druilerige regen bij de Spelen in Vancouver. Of de schitterende finale in 2012 van de Australian Open in Melbourne tussen Novak Djokovic en Rafael Nadal. Hoogtepunt was het live becommentariëren van het alpineskiën tijdens de Olympische Spelen in Sotsji. Twee weken lang met een minibus en een skilift naar je werk in de bergen. Wanneer maak je dat nu mee?