Elles van Gelder

Correspondent Afrika

Net als veel andere journalisten begon ik met schrijven op de middelbare school bij de schoolkrant. Die school stond in een klein dorp, maar ik wilde juist weten hoe het leven was aan de andere kant van de aardbol. Die nieuwsgierigheid voor hoe de wereld in elkaar zit, mondde uit in studies journalistiek en geschiedenis. En uiteindelijk in een vertrek als freelance journalist naar Zuid-Afrika.

Ik deed onder meer verslag van de gewelddadige verkiezingen in Zimbabwe, bracht weken door in een gangsterwijk bij Kaapstad, reisde naar Ivoorkust om te kijken waar onze chocolade vandaan komt en deed verslag van het overlijden van Nelson Mandela.

Hoewel ik in Johannesburg begon als schrijvend journalist, ging ik al snel multimediaal werken. Ik ging radio maken, live gesprekken voeren en ook filmen. Uiteindelijk gaat het er mij om dat een verhaal zoveel mogelijk impact heeft en kies ik de sterkste vertelvorm in geluid, tekst of bewegend beeld.

Het leukste aan mijn baan is dat ik dagelijks bij mensen thuis binnenloop en hen vragen mag stellen. Mensen die ik anders nooit zou hebben ontmoet, delen voor even hun leven met mij. Iedere dag leer ik, verbaas ik me, begrijp ik meer van de ander en kan dit weer doorgeven in verhalen.