Eva Wiessing

Verslaggever Economie

Na mijn studies Spaans en Persgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam ben ik bij de NOS aan de slag gegaan op de buitenlandredactie. De interesse voor economie was er altijd al. Het raakt ieders portemonnee, ieders leven.

Toen ik economieverslaggever werd, vlak voor de invoering van de euro, was er een grenzeloos optimisme in de economische vooruitgang: de huizenprijzen stegen alleen maar, alle grote bedrijven waren op overnamepad en de overheid had haar financiën aardig op orde. Hoe anders ging het daarna.

Ik heb verslag gedaan van de woekerpolisaffaire, de strijd om ABN AMRO, de bankencrisis in de Verenigde Staten en vervolgens die in Nederland. De ene na de andere bank moest met staatssteun overeind gehouden worden, ging failliet of werd genationaliseerd. En alsof het nog niet genoeg was, begon de eurocrisis in Griekenland. Al die verhalen bleken bepalend voor hoe Nederland er nu voor staat.

De recessie is formeel voorbij, maar de gevolgen nog lang niet. Het mooie aan mijn werk is dat je met een persoonlijk verhaal – van een olijfboer in Griekenland of een scheepsbouwer in Meppel – veel inzicht kunt geven in wat er werkelijk gaande is. En dat is waar ik altijd naar op zoek blijf, hoe groot het  nieuws ook is: het verhaal erachter en de gevolgen daarvan voor u en mij.