Ewoud Kieviet

Verslaggever Den Haag

Het legendarische tv-debat tussen Pim Fortuyn en Ad Melkert na de gemeenteraadsverkiezingen van 2002 is één van mijn vroegste politieke herinneringen. Ik was als 12-jarige volledig gegrepen door wat daar gebeurde. Ook al wist ik er nog niet veel van, deze ultieme confrontatie tussen de zittende macht en de uitdager was iets waar ik meer van wilde weten. Na het voetballen speelde ik in die tijd al ‘de verslaggever’ en daarmee was al vrij snel duidelijk: de journalistiek moest het worden.

Na een paar jaar als algemeen verslaggever en redacteur volgde ik voor Rijnmond de gemeentepolitiek van Rotterdam, de stad waar de partij van Fortuyn nog altijd de dienst uitmaakt. En die rauwe gemeentepolitiek waar de tegenstellingen bijna net zo groot zijn als in de stad bleek een fijne opstap naar de landelijke politiek waar de belangen, profileringsdrang en machtspolitiek nog net wat verder gaan dan op de Coolsingel. In 2019 ging ik aan de slag op de politieke redactie van de NOS.

En de politiek blijft nog altijd fascineren. Hoe komt een politiek compromis over de asielcrisis tot stand of een prijsplafond om de torenhoge gasrekening te compenseren? Welke nieuwe partijen rammelen aan de poort van de macht en is de politiek nog wel in staat de problemen van mensen op te lossen? Het zijn vragen waar ik dagelijks mee bezig ben en die ik als eerste probeer te beantwoorden. Om het daarna zo snel mogelijk in heldere, duidelijke taal over te brengen bij de luisteraar.