Garrie van Pinxteren

Correspondent China

De eerste keer dat ik in China kwam, was in 1982 als student. Ik vond het er meteen fascinerend: het was een land dat in niets leek op wat ik uit Nederland kende. Bijna niet te geloven dat ik daar door mijn studie Chinees zomaar met alle mensen kon praten. Er ging een wereld voor me open en ik was voorgoed verkocht. China werd mijn levensbestemming.

Toch stapte ik pas vrij laat in de journalistiek: ik was al over de veertig toen ik in 2001 correspondent werd voor NRC Handelsblad in Peking, en later ook voor de NOS. Het gaf me nog meer de kans om van alles over China te kunnen uitzoeken, om door het land te kunnen reizen en om met veel verschillende groepen mensen te praten.

Nu, zo’n veertig jaar nadat ik mijn eerste voet op Chinees grondgebied zette, is mijn nieuwsgierigheid nog steeds niet bevredigd. China verandert snel en het land probeert dingen uit die nergens eerder ooit zijn gedaan. Ik begrijp er nog lang niet alles van, en ik ben nog lang niet overal geweest.

Als correspondent voor de NOS hoop ik het publiek mee te nemen op mijn zoektocht door China. Ik hoop de bewoners van dit verre en nog steeds behoorlijk onbekende land dichtbij te brengen. Best nuttig. Want wat er in China gebeurt, bepaalt steeds meer ook onze toekomst.