Heleen D’Haens

Correspondent Italië

“Wat heerlijk”, kreeg ik het vaakst te horen toen bekend werd dat ik voor de NOS naar Italië zou verhuizen. En dat vind ik ook. Ik vind het heerlijk om te wonen in Rome, waar achter elke fontein een eeuwenoud verhaal schuilgaat. Ik vind het heerlijk om te reizen, en culturele verschillen tussen Italianen uit eerste hand te ervaren. En ik vind het heerlijk om na zo’n reis thuis te komen met een Aperol spritz en een bord pasta.  

Maar dat zijn niet de redenen waarom ik in Italië wilde werken. Bovenal vind ik Italië een interessant land. Hier komen grote Europese thema’s samen: de afgelopen jaren zagen we de politieke worsteling met migratie, de opkomst van (rechts-)populisme, en –recenter- een voortvarende poging tot economische wederopbouw na de coronacrisis. De manier waarop Italianen naar die kwesties kijken, probeer ik door hun ogen inzichtelijk te maken. 

Voordat ik in 2015 aan de slag ging als buitenlandredacteur bij de NOS studeerde ik journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam, en nog daarvoor Nederlandse en Engelse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Leuven in België, waar ik vandaan kom. 

Na zeven jaar in Nederland, waarvan zes op de nieuwsvloer van de NOS, ben ik blij om voor een Nederlands publiek Italië te kunnen duiden. De verschillen tussen de landen zijn groot, en leidden de afgelopen jaren niet zelden tot onderlinge kritiek. Ik bekijk Italië met een kritische maar open blik, en met blijvende interesse voor alles wat dit land heerlijk en minder heerlijk maakt.